Кламер БГ - Новини: Душана Здравкова: Ще има още много по-тежки "шамари" към прокуратурата от ЕС

Душана Здравкова: Ще има още много по-тежки "шамари" към прокуратурата от ЕС

България

|
Нед, 07 Март 2021г. 13:37ч.
Душана Здравкова: Ще има още много по-тежки "шамари" към прокуратурата от ЕС

Предстоят още много и по-тежки "шамари" към българската прокуратура от страна на европейската заради делата за корупция и злоупотреби при разходването на европейски средства.

Такава прогноза направи в предаването "Неделя 150" на БНР Душана Здравкова, бивш съдия, подала оставката си от системата в знак на протест срещу кадрово назначение през 2011 г. Тя коментира писмото от европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, с което тя практически отхвърли 7 от 10-те български кандидати за европейски делегирани прокурори.

Освен това, през седмицата няколко сенатори от Комисията по външна политика на американския Сенат излязоха с позиция, че "ширещата се корупция, липсата на медийна свобода и политизацията на съдебната система заплашват отношенията между САЩ и България". Здравкова коментира и злополучния финал на емблематичното дело "САПАРД", което миналата седмица приключи по давност.

"Бележките в коментарите към върнатите кандидатури показват това неразбиране на задачите на Европейската прокуратура, защото изпраща хора, които няма да могат да си свършат професионално задълженията, които те биха имали като делегирани прокурори", смята Здравкова. По думите й това е безпрецедентно и с други кандидатури не се е случвало до момента.

Според Душана Здравкова при сегашната структура на българската прокуратура е много трудно да се влезе в европейския начин на мислене.

"Българската прокуратура все още е по сталински модел, в която основно е единоначалието и субординацията. Няма как тя да направи друг вид преценка и да бъдат избрани други кандидати. Това е дълбоката тревога. Тази първа крачка за България по пътя на Европейската прокуратура е фалстарт", каза тя.

Според бившия съдия това е само първият "шамар", защото предстоят още, свързани с корупция и измамите с евросредства.

Предстоят още много и по-тежки "шамари" към българската прокуратура от страна на европейската заради делата за корупция и злоупотреби при разходването на европейски средства, прогнозира Душана Здравкова пред БНР.

mediapool.bg