Кламер БГ - Новини: И ВКП не намери нередности срещу Цветан Цветанов за "Апартаментгейт"

И ВКП не намери нередности срещу Цветан Цветанов за "Апартаментгейт"

България

|
Нед, 07 Март 2021г. 17:36ч.
И ВКП не намери нередности срещу Цветан Цветанов за "Апартаментгейт"

Върховната касационна прокуратура е потвърдила отказа на спецпрокуратурата да образува разследване срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, съобщи в неделя сдружение "Боец".

Отказът е потвърден с постановление от 25 февруари тази година на прокурор В. Стефанова, което не подлежи на инстанционен контрол, но може да се обжалва пред главния прокурор Иван Гешев.

Цветанов напусна парламента през 2019 г. именно след скандала "Апартаментгейт", избухнал след разкритията на "Свободна Европа", че се е сдобил с луксозен апартамент в скъп квартал на съмнително ниска цена.

"Точно две години след избухването на скандала за апартамента с асансьора в хола, който скандал се разви до буря, обхванала десетки апартаментаджии и балконаджии, няма нито един осъден! А Цветанов се опитва да се върне в политиката, като "носител на промяната", подобаващо изпран от прокуратурата на Гешев и Пеевски. Задайте си въпроса, каква опозиция на мафията може да бъде Цветанов, след като прокуратурата на мафията го пази и спаси от съдебно преследване", казва "Боец", цитиран от в. "Сега".

В постановлението на ВКП пише, че казусът е проверен и от Националната агенция за приходите. "Не намират опора в резултатите от извършените данъчни проверки на Цветан Цветанов, Десислава Цветанова и "Артекс инженеринг 2000 -5" ООД и твърденията за симулативна сделка, целяща укриване и неплащане на данъци и такси, респективно корупционна схема по повод действия на Цветанов като народен представител и председател на ПГ на ГЕРБ в полза на продавача", пише прокурор Стефанова.

НАП е изследвала и доходите и разходите на семейство Цветанов, както и замяна, направена преди покупката на апартамента от "Артекс" и не е открила проблем, аргументира се още прокурор Стефанова.

mediapool.bg