Кламер БГ - Новини: "Доброволно се отказваме". Може ли пътят към Догансарай да стане отново частен?

"Доброволно се отказваме". Може ли пътят към Догансарай да стане отново частен?

България

|
Четв, 22 Окт 2020г. 18:14ч.
"Доброволно се отказваме". Може ли пътят към Догансарай да стане отново частен?

Община Бургас доброволно се отказва от своето най-силно преимущество в съда и така дава възможност на фирмата собственик на летния сарай на Ахмед Доган край "Росенец" да обжалва решението, с което пътят до резиденцията бе отворен за обществено ползване. Това твърди в съобщение до медиите общинският съветник от Бургас Константин Бачийски. Той е един от хората, които отдавна настояват до тамошния плаж да има свободен достъп. Едва след като съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов стигна до резиденцията с лодка и бе изгонен от охранители от НСО, общинарите в Бургас изведнъж прогледнаха за проблема с достъпа. И уж го решиха. Но как?

Оттегляме решението си

В края на юли, след избухналия скандал с резиденцията на почетния председател на ДПС, Общинският съвет в Бургас оттегли свое решение от април, с което собствеността на пътя до сарая бе сменена от публична в частна. Така пътят отново стана общински. В сряда обаче общинският съветник Димитър Найденов съобщи, че фирмите "Хермес Солар" (собственик и на Сарая) и "Стрейтлайн" са обжалвали юлското решение на общинарите. Ако съдът го отмени, това значи, че статутът на пътя отново ще стане частен.

Ден по-късно Бачийски заяви, че още през юли е настоявал не да се оттегля априлското решение, а да се възстанови собствеността върху пътя, т.е. то да бъде отменено. Според него обаче мнозинството в Общинския съвет умишлено не е действало по този начин.

"Още тогава предупредих, че всичко това дава възможност гласуването да бъде успешно атакувано в съда от заинтересуваните страни и започнах да се съмнявам дали грешките не са направени съзнателно. Сега вече нямам никакви съмнения, че община Бургас доброволно се отказва от своето преимущество в съда. По този начин прави възможна загубата на собствеността си върху единствения път, който води до брега в близост до "Доган сарай", заяви Бачийски.

Според него много по-разумно би било решението за деактуване на пътя да бъде обявено за нищожно. Така се пресича изобщо възможността за обжалване на последващото оттегляне. Делото по жалбата на фирмите обаче вече е образувано и ще бъде гледано от местния административен съд.

И престъпление няма

За делото срещу решението на бургаските общинари се разбра в деня, в който стана ясно, че прокуратурата е отказала да образува дело срещу гардовете от НСО, които изгониха Иванов от брега. Двама от тях бяха уволнени от службата заради последвалия скандал.

Според военната прокуратура в Сливен няма данни те да са извършили хулиганство, да са отправили закана за убийство или да са нанесли телесна повреда.

mediapool.bg