Кламер БГ - Новини: От БНР защитиха директора си, СЕМ очаква той да оттегли оставката си

От БНР защитиха директора си, СЕМ очаква той да оттегли оставката си

България

|
Четв, 22 Окт 2020г. 20:01ч.
От БНР защитиха директора си, СЕМ очаква той да оттегли оставката си

Над 270 души от БНР подкрепят протестните действия на генералния си директор Андон Балтаков. В отворено писмо, разпространено в четвъртък, те призоваха да бъде оттеглен предложеният от Министерството на културата законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, тъй като в този си вариант той "залага постоянна дестабилизация в общественото радио и прави възможен политическия натиск в работата на журналистите".

Писмото е подписано от 275 служители на БНР, чийто генерален директор преди ден си подаде оставката поради липсата на воля от страна на управляващите да осигурят независимост на общественото радио. В четвъртък той разясни мотивите си пред Съвета за електронни медии.

Служителите в БНР посочват в писмото си, че окончателният законопроект се разминава с този, който бе изготвен по-рано от специално създадената работна група.

В предложения от Министерството на културата проект са отпаднали отпаднали 7 параграфа.

"Всички те се отнасят до начина на управление на обществените медии и имаха за цел да преодолеят недостатъците на сегашната законова уредба и създадения в резултат на тях дисбаланс в управлението на БНР и БНТ. В момента генералният директор на БНР е принуден да работи с управителен съвет, който не е предложен от него, а в същото време самият той ще предложи състав на УС, с който ще работи следващият генерален директор. Разминаването в мандатите е 2 години и половина – почти цялата им продължителност. Това създава сериозни кризи в управлението на обществените медии", заявяват работещите в БНР.

От законопроекта е отпаднала и друга разпоредба, целяща подобри управлението на обществените медии и да да осигури стабилност и предвидимост – повишаването на срока на мандатите на генералните директори и членовете на УС от 3 на 5 години. "В България отдавна сме свидетели на удобно и съзнателно подменяне на функциите на медиите, унищожаване на голяма част от свободната преса, овладяването на телевизии. В България отдавна сме свидетели на писането и приемането на закони с имитиране на съгласие за реформи и с фалшифициране на "уж" приети професионални мнения", заявяват работещите в БНР.

"Не по-различно е внасянето на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията от страна на Министерството на културата и предложението за обществено му обсъждане. Приемаме го като поредния опит да бъде подменен разговорът за свободата и политическата независимост на медиите. А всичко това се случва на фона на тревожните данни за състоянието на медиите в страната, които бяха констатирани и в доклада на Европейската комисия за върховенството на закона у нас, излязъл през месец септември. Няма съмнение, че обществените медии имат нужда от адекватно законодателство, което да гарантира независимостта и свободата им. Като ключовите решения в тази посока са свързани с финансирането и модела на управление на медиите. Но какъвто и нов модел на финансиране да бъде предложен, разходването на обществени средства ще бъде компрометирано при модел на управление, който показва дефекти. Досегашният принцип на управление на БНР показа своите несъвършенства

и води след себе си нови кризи", изтъкват от екипа на БНР.

Изразявайки несъгласието си в окончателно предложения проект, Андон Балтаков също изтъкна, че той не отговаря на решенията, обсъждани в групата. Затова той поиска и оставката на министъра на културата Боил Банов.

"Манипулира се и се фалшифицира моето мнение като генерален директор. Става въпрос наистина за поставяне на фундаментите на обществените медии. Повече от 20 г. обществото иска да има гарантирано свободни и независими обществени медии. В същото време продължаваме да шикалкавим и да се търсят от административна гледна точка вратички за това в БНР в частност да могат да се прокарват политически интереси. Изключително съм възмутен от липсата на управленска воля за промяна в българската нормативна уредба, която да гарантира независимо и напълно свободно от политически вмешателства обществено Българско национално радио", заяви генералният директор.

В четвъртък Министерството на културата отговори, че законопроектът е публикуван на сайта му и до 18 ноември могат да бъдат процедирани предложения от всички заинтересовани страни, включително от БНР.

След изслушването на Балтаков в СЕМ председателят на регулатора Бетина Жотева съобщи, че очаква до дни решението на шефа на БНР дали ще оттегли оставката си.

Жотева изрази разбиране към позицията на Балтаков – тя също е стигнала до извода, че участията в подобни работни групи са безполезни.

"Разбирам го напълно. От страна на СЕМ също бих казала, че нашите предложения и нашите участия в хилядите работни групи по този закон горе-долу е ненужно и безполезно, се оказва, че е било. Нищо от нашите предложения също не е вкарано, никой не поставя ултиматуми. Ние просто искаме ред и да се знае в крайна сметка какъв проект за Закон за радиото и телевизията ще влезе в парламента, защото в момента има няколко варианта", коментира Жотева пред БНР. Тя изрази надежда, че все пак Балтаков ще преосмисли решението си и ще довърши започнатото в БНР. Колегата й Розита Еленова пък предложи СЕМ да подкрепи внесените от БНР предложения за промени в ЗРТ.

Антон Балтаков беше избран за директор на БНР през януари тази година след конкурс на СЕМ, обявен след кризата в общественото радио, предизвикана от предишния му директор Светослав Костов. Медийният регулатор го отстрани предсрочно, след като през септември 2019 г. той се опита да свали от ефир водещия на сутрешния блок на БНР Силвия Великова и след това се стигна до безпрецедентно спиране на ефира на програма "Хоризонт" за около 5 часа на 13 септември 2019 г.

Прокуратурата, която разследва случая, и до днес не е обявила кой е виновен за това.

mediapool.bg