Кламер БГ - Новини: Денков: Ще се следи как вътрешният министър ще реагира на полицейското насилие от протеста

Денков: Ще се следи как вътрешният министър ще реагира на полицейското насилие от протеста

България

|
Нед, 19 Ноем 2023г. 18:26ч.
Денков: Ще се следи как вътрешният министър ще реагира на полицейското насилие от протеста

Денков: Ще се следи как вътрешният министър ще реагира на полицейското насилие от протеста

Премиерът Николай Денков все още не е провел разговор с вицепремиера Мария Габриел за оставката на вътрешния министър Калин Стоянов заради полицейското насилие по време на протеста срещу БФС в София. Разговорът предстои да се случи в понеделник или вторник.

Ще се следи как министърът ще реагира срещу полицейското насилието

"В немалка степен моето отношение към министъра на вътрешните работи ще се определи от това как той ще оцени и ще реагира на сигналите за полицейско насилие, които видяхме всички", каза Денков в Благоевград в неделя.

Неприемливо е полицаи в центъра на София да действат по този начин с протестиращите, каза той.

Огромното болшинство от полицаите действаха както трябва, без да прилагат насилие и им благодаря, но тези, които прилагаха насилие, трябва да бъдат разследвани и наказани, каза Денков.

В петък от ПП-ДБ поискаха оставката на вътрешния министър Калин Стоянов заради погрома в София. От ГЕРБ отговориха с огън по столичния кмет Васил Терзиев и настояха с поста да се раздели спортният министър Димитър Илиев. ДПС се включи на страната на ГЕРБ с подкрепа за Калин Стоянов. Оказа се, че по време на протеста Стоянов е бил на кино, гледал е филм за телефонните измами, по който консултант е МВР.

Деница Сачева: Не е бил на кино, а на документална прожекция

През уикенда депутатът от ГЕРБ Деница Сачева дори лансира версия пред Нова тв, че Стоянов е бил на документален филм, но бе поправена от водещата, че е бил на игрален филм в рамките на "Киномания". Реално, става въпрос за филма “Уроците на Блага”.

"Той никога не е казвал, че е бил на кино, каза че е бил на прожекция на документален филм за "Ало измамите", в който МВР е основен консултант", каза Сачева.

На коментара на водещата на "Събуди се" Марина Цекова, че това е откриването на "Киномания" и прожекцията е игрален филм, Сачева продължи да настоява, че "той не е бил на кино".

Важни са правилните решения

На въпрос трудно ли се работи в коалиция, която всеки ден иска оставки на членове на правителството, Денков заяви в неделя, че е важно дали успяват да вземат правилните решения.

Всеки, който се е захванал с политика, трябва да очаква да има натиск върху него. Мога да кажа абсолютно убедено, че не съм направил никакъв компромис, който е важен за развитието на страната. Има такива опити, но аз ги отказвам съвсем категорично. Примерът с дерогацията е такъв, добави той.

Кой е корумпиран и кой не, трябва да каже съдебната система. Затова работим упорито за промени в правосъдната система, каза акад. Николай Денков. Виждате, че се променят законите, очакваме сега през декември да бъде променена и Конституцията в тази част, нека правосъдната система да си изпълни нейните задачи в това отношение. Иначе е много лесно да се лепят епитети, добави министър-председателят.

mediapool.bg