Кламер БГ - Новини: Денков: Политическите игри с бюджета за здраве са опасни за здравето

Денков: Политическите игри с бюджета за здраве са опасни за здравето

България

|
Ср, 29 Ноем 2023г. 12:12ч.
Денков: Политическите игри с бюджета за здраве са опасни за здравето

Денков: Политическите игри с бюджета за здраве са опасни за здравето

Политическите игри с бюджета за здраве са опасни за здравето. Неприемането на план-сметката на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) на комисия вчера е удар и по лекарите, и по пациентите. Това заяви премиерът Николай Денков в началото на редовното заседание на Министерския съвет в сряда по повод отхвърления бюджет на НЗОК за 2024 г. в здравната и финансовата комисия в Народното събрание преди ден.

Премиерът посочи, бюджетът за здравеопазване е рекорден и получава над 1.1 млрд. лева повече, с което надхвърля 8 млрд. лева за догодина.

"Над 3 млрд. са предвидени за болниците, включително 60 млн. допълнително да се подготвят лечебните заведения за извънредни ситуации, аварии и катастрофи“, посочи акад. Денков и добави, че приоритет са ранното диагностициране на хронични, злокачествени и социално значими заболявания.

Министър-председателят допълни, че се разработват нови програми за профилактика и ранно откриване на заболявания и за всичко това има финансиране в бюджета.

"Електронизацията е друг основен приоритет, който ще гарантира изсветляването на системата – къде отиват парите ни, изнасят ли се незаконно лекарства? Затова електронизацията, включително и електронните рецепти са ключова част от здравната ни реформа“, каза още той.

Денков отбеляза, че за разлика от аналоговите процеси с неясни резултати, дигиталните системи дават възможност за ясен анализ и определяне на ефективни здравни политики.

"Това означава подобряване на живота и здравето на хората и увеличаване продължителността на живота в страната“, добави той.

Премиерът подчерта, че държавата е поела ангажимент да увеличи заплатите на медицинските работници, да подобри условията за работа на младите специалисти и да търси решение на проблема с нарастващата възраст на лекарите в България и намаляването на техния брой.

"Трети приоритет е изсветляване на процесите в управлението на болниците, като министърът на здравеопазването следва да мобилизира контролните си звена – звеното за вътрешен одит, Инспектората и Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, да осъществят съответния контрол, а резултатите навсякъде, където е възможно, да бъдат обявявани публично, за да станат ясни на обществото“, каза Денков.

Премиерът заяви, че целта е дълбока реформа на здравеопазването, която ще сложи край на познатите ни проблеми.

"Това не става само с пари. Става дума и с промените в управлението и контрола, и с повишаване на прозрачността в здравната система. Надявам се, че заедно - в координация с Народното събрание, ще успеем да осъществим тази реформа, без нея нищо друго няма да има значение“, допълни той.

Пеевски успокои, че НЗОК ще има бюджет

Междувременно в парламента председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски успокои, че НЗОК ще има бюджет.

"Има определени неща, разглеждаме ги, няма нищо фатално", посочи още депутатът.

Преди ден ГЕРБ и ДПС бламираха приемането на бюджета на НЗОК в здравната и финансовата комисия на парламента. В здравната комисия ГЕРБ се обяви срещу мораториума за финансиране на нови болници и медицински дейности догодина, въпреки че такава забрана се приемаше с бюджетите и при управлението на Бойко Борисов. От страна на ДПС критики в здравната и бюджетната комисия се чуха относно голямото доплащане от страна на пациентите и големият дял на разходите за лекарства.

В крайна сметка се очаква бюджетът на НЗОК да мине на първо четене в зала, а между двете четения да претърпи промени. Парламентът ще обсъди на първо четене в петък законопроекта за бюджета на НЗОК за 2024 г.

mediapool.bg