Кламер БГ - Новини: Ден 6: Напрежение на протеста, провокатори счупиха прозорци на партийния дом (обновена)

Ден 6: Напрежение на протеста, провокатори счупиха прозорци на партийния дом (обновена)

България

|
Ср, 15 Юли 2020г. 00:27ч.
Ден 6: Напрежение на протеста, провокатори счупиха прозорци на партийния дом (обновена)

Шести пореден ден на протести в София и други градове в страната. Хиляди недоволни искат оставките на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев с викове "мафия" и "всеки ден ще е така до оставката". Разпънали са голям транспарант с надпис "Мутрите вън".

Часове наред демонстрацията протичаше спокойно, но около 22:30 се стигна до напрежение, след като група провокатори се опитаха да влязат в сградата на бившия партиен дом, който сега се използва от Народното събрание. Полицаи ги спряха.

Малко преди това момчета се покатериха на сграда и закачиха транспарант, на който пишеше "Продава се". Други протестирающи решили, че полицаи се опитват да арестуват момчетата, след като слезли и тръгнаха към тях, за да им помогнат.

Веднага след това се стигна до опита за влизане в партийния дом, няколко прозореца на вратите бяха счупени, по сградата на партийния дом беше хвърлена червена боя, бомбички, както и бутилки. Полицаи с щитове и каски препречиха пътя на опитващите се да счупят вратите и напрежението спадна.

При хвърлянето на първата бомбичка пострада момче, което след това беше откарано с линейка. Полицаи без щитове и каски пък бяха нападнати от провокаторите. През последните дни и от МВР предупреждават протестиращите да внимават, защото сред тях може да има протестиращи. След станалото мнозинството от демонстрантите се разграничи от провокаторите.

ГЕРБАВИТЕ мутри пратиха мутри да окървавят протеста ❗️❗️❗️

Публикувахте от Светослав Трайков в Вторник, 14 юли 2020 г.

Днешният протест идва на фона на публикуваните от прокуратура записи на хазартния бос с 18 обвинения Васил Божков, с които държавното обвинение се опита да дискредитира демонстрациите и да покаже, че те са платени от него. По тази причина по време на целия протест демонстрантите повтаряха, че не им е платено и не искат да се стига до напрежение.

Тази вечер демонстрацията в столицата започна в 17 часа от сборния пункт пред Президентството. Движението по жълтите павета отново е затворено в т.нар. триъгълник на властта, където се намират сградите на Президенството, Министерския съвет и Народното събрание. Преминаването на автомобили от там не е възможно.

Сн. Mediapool

Освен в столицата протести има още в Бургас, Благоевград, Пловдив, Хасково, Стара Загора, Велико Търново, Варна, Шумен, Добрич, Силистра, Русе, Габрово, Монтана, Плевен, Видин и Ямбол. Към тях за първи път се присъдени и Дупница, където около стотина души предимно адвокати също излязоха да протестират. Българската общност в Берлин, Лондон и Виена също излиза пред посолствата ни на протести.

"Борисов, Пеевски, Доган, Гешев, утре пак ще сме на площада, докато не си тръгнете! Няма да ви търпим повече и няма да позволим да издевателствате над нас", написа "Отровното трио", включващо още Арман Бабикян и адвокат Николай Хаджигенов.

"Гешев иска да вярваме избирателно на Васил Божков. Когато говори, че е давал пари на министри и властта - да не му вярваме, а когато говори за плащане за протеста - да му вярваме", коментира адвокат Хаджигенов.

Галентин Грозев държи българския флаг и е убеден, че рано или късно управляващите ще подадат оставка.

"Ще има резултат. Аз имам вяра и надежда. Ако остана и сам ще протестирам и не защото съм луд, а защото съм свободен да го направя. Виждам, че не само тук, а в цяла България, нещо което не се е случвало от 1997 г., хората започнаха да се събуждат и да протестират. И то не за някакви конкретни промени или нещо, просто им омръзна от цялата политическа система. Също както и на мен", казва Галентин Грозев пред БГНЕС.

Сн. Mediapool

Според него управляващите се бавят с подаването на оставки, защото се надяват да им се размине. Този път обаче, това няма да стане, смята Галентин Грозев.

"Това няма да стане с оглед и на вчерашното изявление на посолството на САЩ. След като и посолството подкрепя народа и протеста, а не подкрепя правителството, очевидно, че и външната подкрепа за това правителство е паднала. И ако са толкова силни да отидат на избори и да видят какво ще им се случи", добавя младежът.

Според него винаги има алтернатива и след Борисов. Народът ще излъчи лидери, като само на този протест има поне трима, казва Грозев визирайки "Отровното трио". Той е убеден, че е време в политиката да влязат чисти и енергични хора и всичко това, което се случва е съвсем нормален процес в една демократична държава.

Сн. Mediapool

Малко преди 20 часа протестиращите тръгнаха по бул. "Дондуков" на традиционното си шествие, което минава покрай няколко знакови институции - парламент, МВР и съдебна палата.

Те скандира "Всеки ден ще е така до победата!", "Оставка, веднага!", "Гешев - позор! Оставка и затвор!".

Сн. Mediapool

Велошествие по алтернативен на протеста маршрут пък стигна до сградата на Висшия съдебен съвет. Тя беше обстрелвана с хартиени ракети. Прочетени бяха и имената на магистратите "инсталирали Иван Гешев за главен прокурор".

Сн. Mediapool

Лидерът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев подкрепи протестите и запозна левите лидери със ситуацията в България.

"Хиляди българи днес казват: "Така повече не може!". Техният гняв е справедлив. Корупцията, злоупотребата с власт и незачитането на гражданските права не могат да бъдат толерирани. Вълната от протести е положителен знак за силата на гражданското общество", заяви той.

В четвъртък преди заседанието на Европейския съвет Станишев ще информира левите премиери за исканията на протестиращите в България.

mediapool.bg