Кламер БГ - Новини: Полиция изведе блокираната в БНТ Дариткова, избутвайки протеста

Полиция изведе блокираната в БНТ Дариткова, избутвайки протеста

България

|
Съб, 25 Юли 2020г. 15:32ч.
Полиция изведе блокираната в БНТ Дариткова, избутвайки протеста

След почти два часа престой в сградата на БНТ, председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дапиткова и лидерът на БСП Корнелия Нинова бяха изведени с полиция след 23.30 часа в петък, а протестиращите бяха избутани от пространството пред "Сан Стефано", за да се освободи място за извежданите политици. Дариткова бе качена на автомобил, но демонтрантите обърнаха кофи за боклук пред колата и тя остана в участъка между улиците "Шейноов" и "Тулово". Докато хората викаха "Оставка" и "Елате при нас", на мястото пристигнаха допълнително полицаи.

С щитове те образуваха плътен кордон и в суматохата с виковете на хората и недоволството им от това, че Дариткова се скри от тях, тя се оказа, че е изведена през двор на близки кооперации.

Това ядоса хората, които започнаха да викат : "От какво ви е страх?", "Много ви е страх" и да продължават да освиркват властта и да искат оставката на правителството на ГЕРБ. Десетина минути след полунощ хората започнаха да се разотиват, продължавайки да свиркат, да викат "Оставка" и да пеят..

Малко след тях и органите на реда започнаха да се изтеглят и получиха овации от разотиващите се.

Паралелно Нинова беше изведена пеша и пазена от служителите на реда като демонстрантите я пропуснаха без никакъв проблем..Възникна само малък инцидент, след като момиче напръска соцлидера с вода и бе отведено настрани от полицията. Председателката на БСП изрази пред медиите недоумение, че протестиращите викат срещу нея "Оставка", при положение, че тя ги подкрепя в исканията им срещу властта. Нинова бе изпратена от полицаите до Орлов мост, където си хвана такси.

За разлика от нея Дариткова бе изведена явно из тъмните дворове на намиращите се в близост кооперации, докато полицаите блокираха достъпа на всички, а протестиращите започнаха да викат "Пуснете журналистите!". Живеещи в региона се оказаха в невъзможност да се приберат.

Това ядоса демонтрантите и възникна напрежение. Малко преди полунощ полицаите допуснаха хора до автомобила, за да открият, че той е празен.

За поредна вечер възлови кръстовища в центъра на София бяха блокирани от антиправителствените протести. С мегафони демонстрантите призоваваха Дариткова, която беше гост на предаването "Панорама" да излезе пред тях и да обяви оставката на кабинета.

Хората бяха блокирали всички изходи на телевизията и след дълго чакане се предприеха действията по извеждането на Дариткова и Нинова.

Ситуацията напомни на тази при протестите срещу правителството на Пламен Орешарски през 2013 г., когато той също се оказа заклещен в БНТ от демонстранти, но успя да се измъкне през единия от изходите на сградата.

Дариткова отвърна на протестиращите с пост във Фейсбук, в който пише: "Няма да допусна да бъда използвана за повод за конфликт между протестиращи и полиция! Всички обаче имаме своите права!"

Събралите се скандират "Мафията вън!", свиркат и надуват вувузели.

Бул. "Евлоги Георгиев", на гърба на БНТ, също бе блокиран и демонстранти караха велосипеди и скейтове, докато чакаха развитието на събитията.

И тази вечер бяха блокирани ключови кръстовища в столицата, като това на Орлово мост, паметника на Васил Левски, кръстовището на булевард "Дундуков" и улица "Георги С. Раковски", както и кръстовището на "Фритьоф Нансен" и бул. "България", на Халите и на още няколко места.

Хората викаха "Оставка!", "Мафия!" и други призиви към правителството да си тръгне.

Гражданското недоволство продължава въпреки одобрените сутринта промени в състава на Министерския съвет, и след 19 часа събралите се на Ларгото в София хора блокираха движението на автомобили.

Протестът започна в 17 часа, но заради жегата хората бяха малко, но след това присъствието им се засили. Отново имаше интересни плакати срещу властта, а млади мъж и жена, облечени в торбички, с които се окарикатурява военният министър, станаха атракция за демонстрантите. Повечето присъстващи бяха млади хора, семейства с деца, имаше велосипедисти, гърмяха патриотични песни.

Сн. Mediapool

Ооколо 21 часа протестиращите започнаха да замерят с пъдпъдъчи яйца на Министерския съвет, след като преди ден бяха хвърляни семки и бонбони в знак на протест, е залъгва демонстрантите, а в сряда летяха рула тоалетна хартия, за да си изчистят управляващите сътвореното.

Сн. БГНЕС

Движението по бул. "Цал Освободител" беше спряно, след като младежи започнаха да се забавляват с игра на волейбол в триъгълника на властта.

Сн. БГНЕС

Пред правителствената сграда нямаше напрежение. Дори момче, което уцели полицай с яйце, му се извини и му подаде кърпичка да се избърше. По-късно бе съобщено, че полицай е пострадала при хвърлянето на яйцата и е откаран с линейка в болница.

Сн. Mediapool

Около 21 часа, към скандиращите пред правителствената сграда се присъедини шествие, дошло от протест пред Българската национална телевизия под надслов "След Росенец да си върнем и БНТ от Доган! Оскавка на Кошлуков!", който бе против генералния директор Емил Кошлуков. След което към 22 часа протестът се насочи към БНТ, където напрежението ескалира.

Демонстрантите не са удовлетворени от ремонта, който според тях има за цел само да задържи правителството на власт и продължават да настояват за оставката на кабинета и провеждане на нови избори, както и за оттеглянето на главния прокурор Иван Гешев.

Малко след старта на протеста, насрочен за 17 часа, но реално започнал около 19 часа, имаше известно напрежение заради задържания камион с озвучителната техника на протеста, но тя все пак се появи и демонстрацията продължи.

Проф. Велислав Минеков, част от "Отровното трио" с адвокат Николай Хаджигенов и Арман Бабикян, обяви, че камионът е бил спрян в района на Горни Богров и без никакви обяснения са били свалени неговите номера. После стана ясно, че мотивът за спирането му е бил, че няма лиценз за озвучаване в София. Според Бабикян това е опит да се заглуши гласът на протеста.

"Това са елементарни форми на отмъщение, които ще вбесят не само София и софиянци, но и цяла България. И ако камионът не дойде тук навреме, ще призова цяла София да излезе на улицата, и го обещавам. Ако няма начин как да проведем протеста днес,тръгваме и блокираме града", закани се Минеков. .

От транспортното министерство обаче обявиха, че камионът е бил спрян за рутинна проверка и били установени четири нарушения, за което са съставени 3 акта. "Автомобилът не е включен в лиценз и няма право да извършва обществен превоз. Водачът не е представил информация от тахографа за предходните 28 дни, съгласно изискванията на Закона за автомобилните превози. Третият акт е за липса на пътен лист и товарителница", заявиха от ведомството.

Камионът, който е превозвал платформа за озвучаване, е с наложена принудителна административна мярка и е спрян от движение до отстраняване на несъответствието, заради липсата на лиценз за извършване на превози.

Камион с озвучителна техни все пак дойде пред Министерския съвет.

Исканията на протестиращите остават без промяна: оставка на правителството и на главния прокурор, електронно и дистанционно гласуване, както и Велико народно събрание за промяна в Конституцията.

"Гърмят бушони. Трябва да изгърми цялата инсталация на злото. Не се трае. Младостта, която е най-силното оръжие, е днес на площада", посочи един от протестиращите пред БНР.

Протестиращи в Бургас затвориха с автошествие подстъпите към Бургас .

От полицията предложиха алтернативно трасе за шофьорите, пътуващи към Южното Черноморие и Слънчев бряг. То е през магистрала "Тракия", като трябва да се хване отбивката на Камено – Българово.

mediapool.bg