Кламер БГ - Новини: "Демократична България" : Борисов се самосваля от власт

"Демократична България" : Борисов се самосваля от власт

България

|
Вт, 13 Ноем 2018г. 16:36ч.
"Демократична България" : Борисов се самосваля от власт

На този етап "Демократична България" няма да се включи в гражданските протести срещу цените на горивата и поскъването на живота, обявиха лидерите на обединението Христо Иванов и Атанас Атанасов. Според тях страната е в ситуация на пълзяща политическа криза.

"Аз разбирам гражданската енергия, която стои в дъното на тези протести, но първо това са граждански протести, които се заявяват като такива, и второ, честно казано, вече като гражданин, леко ме притеснява неяснотата кой ги организира", заяви Христо Иванов, лидер на "Да, България".

Страната има нужда от спешен спасителен план, каза той. Иванов е убеден, че предсрочните избори са неизбежни, но без консенсус за реформи, те ще доведат или Орешарски, или Борисов за четвърти път.

Коалицията "Лукойл" държи правителството и парламента

Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов каза, че цялото политическо статукво в парламента представлява коалиция "Лукойл".

"Никой не казва каква е истинската причина за тези високи цени на горивата, а тя е следната. В България има коалиция "Лукойл". Аз бих казал, че цялото политическо статукво в парламента представлява коалицията "Лукойл", коментира Атанасов, който по-рано написа във Фейсбук: "...цените зависят от монопола на "Лукойл". И по този въпрос мълчат и в правителството, и в парламента. Мълчат, защото са зависими и фактически образуват скрита коалиция в защита интересите на руския гигант. И тук няма управляващи-опозиция или русофили-русофоби. Има чували с пари, с които се захранва политическото статукво за осигуряване на монополните печалби".

Той допълни, че биха си сътрудничели само с формации, които се обявят срещу въпросната коалиция "Лукойл".

Атанасов даде няколко примера с изменението на законодателството като вдигането на скоростта на магистралите до 140 км.ч. Магистралите са като юфка, но това вдига разхода на гориво, което отива в касата на "Лукойл", както и задължителното каране на включени светлини, смята Атанасов.

Когато министърът на финансите казва, че цените на горивата не зависят от правителството, зависи ли правителството от "Лукойл", попита риторично Атанасов и припомни: "При посещението на Борисов в Москва тази година, неговият колега Медведев специално благодари на Вагит Аликперов ( Лукойл ) за съдействието му за осъществяване на тази среща. Това на мен ми прозвуча по следния начин – "Господин Борисов, вашият водещ офицер е тук, можем да започнем разговорите".

Той добави, че веднага след това посещение на Борисов в Москва, от "някое чекмедже в парламента, беше изваден и задействан картелният закон за горивата".

"Този закон беше гласуван и приет с подкрепата на цялото политическо статукво в НС, с водещата роля на ГЕРБ, ОП и БСП и с него се унищожаваше средният и малък бизнес в търговията с горива", добави Атанасов Той припомни, че "Демократична България" призова президента Радев да наложи вето, но той не го направи. "По този начин монополът на "Лукойл" беше затвърден", констатира Атанасов.

В началото на ноември "Демократична България" посочи какво трябва да се направи за по-ниски цени на горивата: конкуренция, адекватно законодателство и работещ регулатор.

Борисов вграден като мома в мост в корупционния модел на управление

Според Христо Иванов това, което виждаме, е самосваляне на управлението. То се дължи на дълговременния отказ от страна на Бойко Борисов да направи реформи, които пък са нужни за оздравяването на всички сектори: "Така се залагат бомбите, които изкараха хората на улицата".

"Борисов е вграден като мома в мост в корупционния модел на управление, той не може да съществува извън този модел", смята още Иванов.

Ако стигнем до предсрочни избори, на които бъде инсталирано управление тип "Орешарски", ще бъде заради Борисов, подчерта той.

Според него в момента сред управляващите има суетене заради коалиция "Лукойл", дупката на Гергов и приятели на застрахователния бизнес.

Ескалация на тоталитаризмите

Вместо да правят реформи, управляващите продължават с "ескалацията на тоталитаризмите", по думите на Иванов. Той припомни, че ДПС лансира за председател на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства хора, обвързани с Пеевски. "Още една структура, която се обезличава и обезкостява, която трябва да гарантира гражданските свободи", каза Иванов. Той добави, че Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) се превръща в ново тефтерче на Филип Златанов и бухалка за мачкане на неудобните.

Той даде пример и с натиска на КПКОНПИ върху председателя на председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов и добави, че има много други съдии под натиск, както и безнесмени, издатели и други граждани.

Хората нямат доверие на политиците

Третият съпредседател на коалиция "Демократична България" - Владимир Панев (Зелените) изтъкна, че кабинетът е пропилял ценно време, през което имаше комфорта да оздрави посочените сектори: "Вместо това се повтаряше мантрата да не клатим стабилността. Времето изтече и това е новината от протестите през последните дни. Хората нямат доверие не просто на този кабинет, а на политиците като цяло".

Според него дори управлението да оцелее, то ще бъде пасивен наблюдател на ставащото в страната и по света.

mediapool.bg