Кламер БГ - Новини: Делото "Барселонагейт" е при нов прокурор

Делото "Барселонагейт" е при нов прокурор

България

|
Пон, 14 Авг 2023г. 15:08ч.
Делото "Барселонагейт" е при нов прокурор

Делото

Делото "Барселонагейт", по което бе поискан имунитетът на бившия премиер Бойко Борисов, е при нов прокурор. Това съобщи в понеделник градският прокурор на София Илияна Кирилова.

След като Иван Гешев бе уволнен всички събрани материали бяха иззети за проверка от апелативната и върховната прокуратура. Сега Кирилова обясни, че делото е върнато обратно в градската. Междувременно обаче прокурорът Стефан Христов, който го наблюдаваше, бе отстранен от всички разследвания заради дисциплинарно производство.

Така материалите по „Барселонагейт“ вече са при друг прокурор, чието име не бе съобщено от Кирилова. Той ще прецени дали да се събират още доказателства и дали искането за имунитета на Борисов да бъде оттеглено.

Дело за политическа употреба

Разследването "Барселонагейт" отлежава години в прокуратура. Докато Гешев бе начело на държавното обвинение, за това дело изобщо не се говореше. Едва след като бившият главен прокурор се скара с партия ГЕРБ работата по разследването рязко се активира. В парламента бе внесено искане за снемане на имунитета на Борисов и бяха направени намеци за предстоящи обвинения.

Подозренията са за пране на пари. Разследването се върти около покупката на луксозна къща в Барселона, ползвана от бившата манекенка Борислава Йовчева.

Още по темата:

Делото "Барселонагейт" затъва, а Борисов скоро няма да бъде обвинен

Борисов твърди, че няма нищо общо с тази история. Той отказа да даде ДНК-проба, за да се установи дали детето на Йовчева е от него. Освен това заяви, че няма да се откаже от имунитета си. Едва след като Гешев бе свален от поста, Борисов подписа такова заявление, но не е ясно дали то е било придвижено.

Твърде вероятно е обвинения на Борисов да не бъдат повдигнати. От публикувано наскоро от Bird.bg прокурорско постановление стана ясно, че са дадени указания, че досега събраните доказателства не са достатъчни.

Къщата

От публично известната информация няма данни за директна намеса на Борисов в "Барселонагейт". Купуването на къщата е направено от хора, считани за близки до него.

Имотът с площ близо 560 кв. м. е купен през 2013 г. от бизнесмена Александър Чаушев. Парите обаче не идват от него, а след превод от компанията "Тера Тур Сервиз", чийто краен собственик е Валентин Златев. Той бе дългогодишен изпълнителен директор на "Лукойл", самият Борисов е заявявал, че са близки и играят карти заедно. Златев бе и сред разпитваните от прокуратурата по делото "Барселонагейт".

След покупката на имота той е апортиран в активите на испанската фирма Numin Invest S със собственик Борислава Йовчева. По-късно управител на дружеството става баща й Георги Йовчев.

Още по темата:

Борисов: А искате ли на всички деца в София да вземем ДНК?!

През 2014 г. е създадена друга фирма - Ema BGS SL, чрез която Йовчева наема луксозен бутик за дрехи в Барселона. В това дружество има сътрудник кипърска фирма, а капиталът му е постепенно увеличаван с вноски между бащата на Йовчева и дружеството от Кипър.

След като историята с къщата в Барселона стана публична, имотът бе продаден, а бутикът – затворен. През 2020 г. собствеността на Ema BGS SL е прехвърлена на българското дружество "ВиБиДжи Енерджи", собственост на Росица Велкова, активист на ГЕРБ. Няколко дни по-късно "ВиБиДжи" също е продадена на адвокат Десислава Спасова. Неин съпруг е някогашният депутат от ГЕРБ Светослав Спасов.

mediapool.bg