Кламер БГ - Новини: Данаил Кирилов ще инспектира как се "джуркат" дела

Данаил Кирилов ще инспектира как се "джуркат" дела

България

|
Ср, 03 Юли 2019г. 10:44ч.
Данаил Кирилов ще инспектира как се "джуркат" дела

Правосъдният министър Данаил Кирилов ще инспектира днес случайното разпределение на делата във Върховния касационен съд (ВКС). Посещението му е по покана на председателя на ВКС Лозан Панов. Поводът за нея бе изказване на Кирилов, който се усъмни, че случайното разпределение се манипулира и че Панов лично може да се намесва в този процес.

"Каня Ви в удобно за вас време в Съдебната палата в гр. София да присъствате на целия процес по случайно разпределение на дело във ВКС. Припомням ви, че многократно по искане на страна или медии случайното разпределение на дела във ВКС се е извършвало публично и процесът е отразяван включително с телевизионни репортажи и със снимки", отговори му Панов.

Днес следобед Кирилов ще присъства на случайно разпределение на дела. Преди няколко дни той обеща, че ще се появи подготвен в Съдебната палата.

"Не бива да се очаква, че ще отида като пасивен зрител, който ще участва в един артистичен сценарий, в който някой ще натиска по компютъра и всички ще казват – вижте, колко е прозрачно разпределението на дела. Ако отида и ако канещият председател на Върховния касационен съд приеме това, аз ще отида със съответна експертиза, търсейки евентуално следи за джуркането, защото жаргонът между съдиите е, че делата не се разпределят, а се джуркат", заяви Кирилов пред БНТ.

mediapool.bg