Кламер БГ - Новини: Да спасим хората от това бедствие: Борисов нареди пръскане срещу комарите край Дунав

Да спасим хората от това бедствие: Борисов нареди пръскане срещу комарите край Дунав

България

|
Ср, 03 Юли 2019г. 13:22ч.
Да спасим хората от това бедствие: Борисов нареди пръскане срещу комарите край Дунав

Правителството е отпуснало два милиона лева за пръскане срещу комари в крайдунавските общини и до няколко дни ще започне обработката със самолети. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева пред журналисти след заседанието на Министерския съвет в сряда.

Мерките са взети, след като премиерът Бойко Борисов констатира, че "заради жегите и дъждовете има сериозен проблем с комарите".

"Министър Танева, заедно с БАБХ влезте във връзка с кметовете, за да се реагира незабавно, да дадем пари и спешно да отидат самолети и в двукилометровата зона по Дунава да пръскат, а и на други места. Лично ги прозвънете и им кажете, че имаме желание да им помогнем и то максимално бързо, но трябва да съдействат", казва Борисов, цитиран в публикувана от пресцентъра на кабинета стенограма.

"Да спасим хората от това бедствие, защото от много места се обадиха. Трябва да се пръска със самолети. Също така да се предупредят пчеларите и животновъдите. Министерство на вътрешните работи също да се включат – районните управления да предупредят, да кажат кога ще се пръска. Всички колеги, които имат отношение или биха имали – туризъм, регионално, здравето – да се координират", нарежда той.

В отговор Десислава Танева посочва, че подобно пръскане е имало през 2015 г. и то дало добри резултати, а също така имало правила за организация на такава акция.

По-късно пред журналисти тя обясни, че до края на деня областните дирекции на агенцията за безопасност нахраните ще предоставят информация за терените, които ще бъдат третирани с препарати, така че да се запазят пчелите там.

Проблемът с комарите в селищата край река Дунав е ежегоден и винаги оправданията на местинте власти е, че нямат средства да пръскат и че за да има ефект от това трябва да се прави едновременно с румънските власти от отсрещната страна на Дунав.

mediapool.bg