Кламер БГ - Новини: Данаил Кирилов чака от Румен Петков доказателства за Куйович

Данаил Кирилов чака от Румен Петков доказателства за Куйович

България

|
Пет, 20 Септ 2019г. 19:04ч.
Данаил Кирилов чака от Румен Петков доказателства за Куйович

Правосъдният министър Данаил Кирилов очаква от бившия МВР-шеф Румен Петков доказателства за незаконни действия в затвора на осъдения за трафик на наркотици черногорец Будимир Куйович. Двамата ще имат среща следващия вторник.

"Надявам се да даде доказателства за твърденията си", заяви Кирилов в петък.

Фалшива книжка

Скандалът с Куйович започна в края на август, когато той бе арестуван край Пловдив заради шофиране с фалшива книжка. По това време черногорецът бе в разрешен отпуск от затвора. Куйович моментално бе върнат зад решетките, но в следващите дни Петков настоя за оставката на шефа на Софийския затвор Десислав Трайков. Бившият вътрешен министър попита премиера Бойко Борисов дали е "съучастник с Деската" и заяви, че всеки ден ще задава един и същи въпрос:

"Ще те питам всеки ден, докато не кажеш: "Обичам наркопроизводителите, задължен съм на наркопроизводителите или уволнявам хората, които толерират наркопроизводителите и наркодистрибуторите. Предупреждавам, че има реална възможност някой по затворите да е взел пари от Куйович".

Малко след това Трайков обяви, че подава оставка. Той бе временно изпълняващ длъжността. В петък бившият шеф на затвора допълни, че напуска и системата. Дали тази оставка ще бъде приета, Кирилов не отговори. Той обяви, че ще чака до вторник, когато е срещата му с Петков.

Досега проверките по казуса "Куйович" не са показали някакви нарушения, заяви правосъдният министър. Черногорецът е върнат в затвора в София и в момента е в отделението за чужденци. Той не е обжалвал смяната на режима си от общ на строг, каза правосъдният министър.

Куйович, Муйович, Уйович

Петков и Куйович имат стара история. Черногорецът бе една от причините Петков да подаде оставка като министър в правителството на Сергей Станишев.

Наркотрафикантът твърдеше, че е плащал на вътрешния министър и на тогавашния главен секретар ген. Валентин Петров.

Тогава Петков произнесе фразата: "Куйович, Муйович, Уйович – всеки, който завършва на тази сакрална сричка, да излезе и да каже – моите отношения с Иван, Стоян, Петров и Драган са такива!"

Черногорецът бе окончателно осъден на 16 години за наркотрафик през 2010 г. Миналата година той поиска да бъде предсрочно освободен от затвора, но съдът му отказа.

mediapool.bg