"Гугъл" отбелязва рождението на откривателя на бактерията на киселото мляко Стамен Григоров.
Cтaмeн Григoрoв e български микробиолог и лекар, рoдeн прeз 1878 гoдинa в трънcкoтo ceлo Cтудeн извoр. Зaвършвa гимнaзия в Coфия, a cлeд тoвa зaминaвa дa учи ecтecтвeни нaуки в Мoнпeлиe, Фрaнция и cпeциaлизирa в Жeнeвa.
През 1905 г. д-р Стамен Григоров за пръв път описва млечнокиселия микроорганизъм, който предизвиква ферментацията, необходима за получаване на българско кисело мляко.
Първоначално описва микроорганизма като "Бацил А". По-късно е наречен "Лактобацилус булгарикус", а днес официалното име на бактерията е "Lactobacillus delbureckii subsp. bulgaricus".
Публикацията в престижно швейцарско медицинско списание за млечнокиселия организъм предизвиква интереса на целия световен научен елит. Д-р Стамен Григоров докладва своите резултати в Института "Пастьор" в Париж.
Благодарение на Лактобацилус булгарикус киселото мляко е естествен пробиотик, който има благотворно влияние върху човека.
mediapool.bg