Кламер БГ - Новини: Румен Радев: Правителството предлага разоряващ бюджет

Румен Радев: Правителството предлага разоряващ бюджет

България

|
Вт, 27 Окт 2020г. 15:38ч.
Румен Радев: Правителството предлага разоряващ бюджет

"Правителството предлага разоряващ бюджет и огромни харчове без цели, без план, без ясни процедури, без обосновка за резултатите от тези харчове", коментира президентът Румен Радев.

"Коментарът ми е, че бюджетът е разоряващ и премиерът знае, че си купува спокойствие и власт с парите на гражданите. Нещо повече - заробва идните поколения с харчовете", каза държавният глава пред журналисти, след като наблюдава военното учение Балканска стена 2020" на полигона край хасковското село Корен днес.

Според него премиерът Бойко Борисов "си купува спокойствие и власт с парите на гражданите".

Той добави, че още по-тревожното е, че огромните разходи без обществени поръчки се превръщат в правило.

"Примери има колкото искате, те не са отсега. Това са нашите пари, на нашите деца и внуци", каза президентът.

Той посочи милиардите, които се харчат за магистрали и които се изпълняват с изключително съмнително качество без обществени поръчки.

"Същото е и с язовирите - раздават се пари неизвестно как", добави той.

Държавният глава уточни, че отдавна настоява да се публикува по какви критерии се дават пари за магистралите, както и какви гаранции се поемат.

На въпрос дали армията трябва си намали бюджета заради извънредната обстановка, върховният главнокомандващ отговори, че трябва да се намери точният баланс и, когато се правят разходи за армията,

"Трябва да има ясни процедури и не трябва да се нарушават приетите решения на НС за финансиране", каза той.

По-късно през деня Министерството на финансите разпрати до медиите писмо от президентството, с което екипът на Радев е съгласувал бюджета без забележки. Абсурдното в случая е, че въпросното писмо всъщност се отнася единствено до бюджета на администрацията на президента и няма нищо общо с принципните критики на Радев по отношение на държавния бюджет.

"За да успее Българската армия да гарантира сигурността на страната, трябва да има висока боеспособност", коментира Радев в отговор на въпрос дали е уместен моментът за провеждане на такова мащабно учение като "Балканска стена 2020".

Радев увери, че се чувства в отлично здраве и е спазил всички предписания на РЗИ.

На днешното учение се демонстрират боеспособността на 61-ва механизирана бригада и др. подразделения. В маневрите участват близо 3000 военнослужещи, 200 единици бронетанкова техника и до 500 единици автомобилна техника.

Учението започна на 19 октомври т.г. и ще продължи до 30 октомври, подразделенията действат по разработен условен сценарий на територията на България, който не е насочен към нито една от съседните държави.

Това е най-голямото военно учение на армията за последните 20 години.

mediapool.bg