Кламер БГ - Новини: Гратисен период за глобите за нечекирани карти в софийския транспорт

Гратисен период за глобите за нечекирани карти в софийския транспорт

България

|
Ср, 04 Ян 2023г. 17:05ч.
Гратисен период за глобите за нечекирани карти в софийския транспорт

Сн. БГНЕС, архив

До март няма да се налагат глоби за пътниците в столичния градски транспорт, които имат абонаментни карти за пътуване, но не са ги чекирали при качването си в превозното средство. От 1 януари е задължително и абонаментните карти да се валидират в градския транспорт, а глобата при пропуск е 3 лева.

"Поискала съм да се даде гратисен период за глобите, докато всички хора свикнат", посочи Фандъкова.

Чекирането на картите цели да се събере статистика за натовареността на линиите на градския транспорт и така да правят промени на маршрути и разписания. Към момента подобни решения на практика се взимат без особен анализ.

"Трудно се свиква с промяната, но от ЦГМ ще бъдат толерантни", каза Фандъкова.

От 1 януари влязоха в сила новите билети за пътуване с градския транспорт в София. За 1.60 лева вече може да се купи билет 30+, който позволява неограничен брой прекачвания за 30 минути. Реално с него може да се пътува и повече, тъй като е валиден, докато приключи пътуването и с последното транспортно средство. На същия принцип е билетът 60+, при който обаче прекачванията трябва да се направят в рамките на 60 минути. Цената му е 2.20 лева.

Билетът 30+ може да се купи и с банкова карта при чекирането ѝ на сините устройства в автобусите, трамваите и тролеите и при влизане в метрото. Този превозен документ, както и билетът за по-дълго пътуване 60+, може да се зареди и на два вида карти, които се заплащат допълнително. По-евтината, която не е и толкова устойчива като материал, струва 80 ст. и може да се ползва само за билети.

По-скъпата пластика е на цена от 3 лева и може да се ползва и за абонаментни карти. Те пък вече са за всички линии и с различен срок на валидност. Не се издават карти за една линия, само за метрото или за комбинация от метро и една линия на наземния транспорт. Купените през миналата година документи от този тип, които още са валидни, могат да се ползват, докато не изтекат, но не по-късно от 31 декември 2023 г.

Не се продават и хартиени билети и талони. Хората, които имат останали такива от миналата година, могат да ги ползват до 1 март 2023 г.

Шофьорите в превозните средства продължават да продават билети, но на цена от 2 лева. Те не дават възможност за прекачване в друго превозно средство. Вместо да се перфорират, се чекират на сините устройства в автобусите, тролеите и трамваите.

mediapool.bg