Кламер БГ - Новини: Украйна се надява да получи от България бронетанкова техника и ракетни комплекси

Украйна се надява да получи от България бронетанкова техника и ракетни комплекси

България

|
Ср, 04 Ян 2023г. 18:37ч.
Украйна се надява да получи от България бронетанкова техника и ракетни комплекси

Сн. ЕПА/БГНЕС, архив

Украйна е отправила искане към България за различни боеприпаси, бронетанкова техника и зенитно-ракетни комплекси, но все още нищо не е догорено, потвърди служебният военен министър Димитър Стоянов.

Той бе изслушан в парламентарната комисия по отбрана, малко след като служебният кабинет предложи на парламента да ратифицира допълнителното споразумение между военните министерства на България и Украйна, според което за всеки нов транш военна помощ за Киев трябва да има решение на Народното събрание.

Сега това може да става само с решение на правителството, каквато е практиката при подобни случаи. Ако промяната мине през парламента, България може да се озове в ситуация да не може да предаде на Украйна военна помощ, ако няма действащо Народно събрание, което може да се случи съвсем скоро.

В края на миналата година парламентът най-накрая реши страната ни да се присъедини към усилията на съюзниците ни в НАТО и ЕС и да помогнат на Киев, като гласуваната помощ вече е на път за Украйна, но се очаква да последват още траншове.

Източници от МО потвърдиха, че вече се водят преговори и със съюзници за изпращането на заместващи способности.

Стоянов обясни в сряда, че въоръжението, което ще се даде на Украйна, ще бъде съгласувано изцяло с парламента, но засега няма нищо договорено.

"Трудно ми е да предскажа дали НС ще обърне внимание на нашето предложение за промяна в споразумението. Това не е блокиране. Напротив, това е една откритост, която част от партиите пожелаха от парламента, така че ние сме открити в това отношение и по никакъв начин не бихме си позволили да прескочим най-висшия орган в държавата – парламента. Няма как да бъде взето такова решение без парламента. В същото време беше сезиран и Конституционният съд и ние ще изчакаме решението му", посочи той.

Конституционният съд бе сезиран от БСП и "Възраждане", след като държавният глава Румен Радев отказа да се съобрази с призивите им и "пусна" военната помощ.

Конкретните измерения на военната помощ, която България вече даде на Украйна, са класифицирани, но става дума най-вече за средства за защита на населението и на обектите от въздушни атаки.

В момента се водят преговори за още военна помощ. В това число се обсъжда какви заместващи способности може да получи България от съюзниците в НАТО.

Влизането на темата за пореден път в НС едва ли ще обогати дебата, а ще даде възможност на силно популистко говорене преди евентуалните нови предсрочни избори.

Украйна се нуждае най-много от старите съветски изтребители MиГ-29 и зенитни комплекси C-300, но служебният кабинет отказа да предостави, защото България няма заместващи способности.

В същото време поддръжката на старата съветска техника става на практика невъзможна след войната на Русия срещу Украйна и съвсем скоро България ще трябва да приземи МиГ-овете.

mediapool.bg