Кламер БГ - Новини: Горанов: Най-лошият сценарий е спад на икономиката с 3%

Горанов: Най-лошият сценарий е спад на икономиката с 3%

България

|
Вт, 31 Март 2020г. 11:16ч.
Горанов: Най-лошият сценарий е спад на икономиката с 3%

По думите на министъра на финансите Владислав Горанов най-негативният сценарий за развитие на ситуацията с коронавируса е спад на икономиката с 3% през 2020 г.

В приетия в понеделник вечерта от Министерския съвет проект за промени в закона за бюджета, е приложен именно този сценарий. "Говорил съм с партиите от управляващата коалиция, те подкрепят един подобен подход. Надявам се да срещнем и по-широка подкрепа в НС и до края на седмицата да имаме изменен годишния закон за държавния бюджет, адаптиран към новата ситуация. Не предвиждаме промяна на данъчната политика", каза той.

Прогнозите са за ръст на безработицата са увеличение с два процентни пункта. Възстановяването на заетостта очакваме да започне в края на 2020 и да продължи и през 2021 г, каза Горанов и добави, че това са предварителни оценки и всичко зависи от това колко дълго ще продължат ограниченията, свързани с медицинската част от кризата.

"Очакванията са, че растежът няма да бъде такъв, какъвто се очаква... В момента не може да отчетем рецесия, но основните фактори на икономическия растеж - инвестиции и потребление са поставени пред изпитание", каза финансовият министър попитан дали България влиза в рецесия.

Той обясни, че основните промени в бюджета: "Намаление на приходите с 2,44 млрд. лв. и увеличение на разходите с 1,07 млрд. Като 70 милиона от разходите са за допълнителни лихвени разходи, свързани с увеличението на лимита по държавния дълг до 10 млрд. лева, и 1 млрд. допълнителен трансфер от държавния бюджет в бюджета на държавното обществено осигуряване за финансиране на фонд "Безработица", за да може да посрещне допълнителните разходи, свързани с мерките за подкрепа на заетост".

Той добави, че ограничителните мерки и неяснотата за бъдещето ще накарат някои хора да ограничат потреблението. Затова, без да сме убедени, че кризата ще достигне на тази дълбочина, сме предложили да работим с най-негативния сценарий, за да се подготвим за най-тежката ситуация, посочи Горанов.

Има и други сценарии, посочи Горанов - запазване на растежа през 2020 г. до 0,7 на сто, а друг за нулев растеж на икономиката през 2020 г.

mediapool.bg