Кламер БГ - Новини: Яз. "Студена" се напълни до 35%, но Перник ще ползва вода основно от "Белмекен"

Яз. "Студена" се напълни до 35%, но Перник ще ползва вода основно от "Белмекен"

България

|
Вт, 31 Март 2020г. 13:03ч.
Яз. "Студена" се напълни до 35%, но Перник ще ползва вода основно от "Белмекен"

След снеговете и дъждовете в последния месец, язовир "Студена" се е напълнил почти до 35 процента, на перничани ще продължат да ползват приоритетно вода от яз. "Белмекен" през новопостроения и пуснат преди дне в експлоатация водопровод от София през Мало Бучино. Това съобщиха от екоминистерството във вторник, когато обяви месечния график за водоползване през април.

Ведомството е разрешило на ВиК-Перник да ползва 300 хил. куб. м през следващия месец от яз. "Студена", а от яз. "Белмекен" да се допълнят със 780 хил. куб. м. нуждите на глада.

Това е дори над ползваните от водоснабдителното дружество количества от около 1 млн. куб. м през същите месеци на 2018 и 2019 г. През април 2019 г. градът е ползвал 966 хил. куб. м и разрешените сега обеми са близки до реалната необходимост от вода в Перник.

Градът обаче продължава да има проблеми с водозахранването. Във вторник без вода отново останаха жителите на пернишките кварталите "Изток", "Мошино" и "Тева" и на селата Големо Бучино и Люлин.

Поредното спиране на водата в трите квартала и двете села е за да бъдат довършени ремонтните дейности в района на бившия Домостроителен комбинат, заяви управителят на местното ВиК Борислав Иванов, цитиран от БНР.

"Това, което правихме от петък просто не можахме да го направим както трябва и утре ще се довърши. Пуснахме в петък водата в 11.00 часа само и само да пуснем водата на хората. Иначе не успяхме да го направим до край", каза той.

"Утре работата ще се довърши. Имаше слаб теч през събота и неделя, но предпочетохме така да остане, със слаб теч, отколкото да оставим хората без вода още един ден. Затова пуснахме водата в събота и неделя и днес и утре вече ще си довършим работата", добави Иванов.

Според него ежедневните аварии се дължат на амортизираната водопроводна мрежа, а не на по-високото налягане в новия водопровод от Мало Бучино. Налягането, с което се подава софийската вода по новия водопровод е същото, каквото е било работното налягане в мрежата преди изграждането му, твърди той.

Според утвърдения ог Министерството на околната среда и водите график за водоползване от контролираните от него 52 комплексни и значими язовира през април, във всички тях към 30 март 2020 г. са налични 4.0458 млрд. куб. м. Това е 61.3% от общите им обеми. От тези количества за питейни нужди са 79 на сто, за напояване – 41.5 процента от обемите, а за енергийно производство – 66.9 процента.

МОСВ уточнява, че ежедневно следи състоянието на язовирите и при прогноза за очакван голям приток дава предписания за контролирано освобождаване на обем чрез деривации, ВЕЦ или основен изпускател. Към момента няма язовири в режим на провеждане на високи води и в тази връзка не се налага допълнително наблюдение, с по-голяма честота.

За част от язовирите, разрешените водни обеми за питейно-битово водоснабдяване са редуцирани в съответствие с реално използваните води през предходните месеци, за да се напълня.

Освен яз. "Студена", водоемите за питейни нужди с обем под 50 процента са "Асеновец",

"Ястребино" и "Дяково". Тяхната запълненост съответно е 32.44%, 31.41 на сто и 44.86 процента.

mediapool.bg