Кламер БГ - Новини: Поредният протест в Габрово премина спокойно при засилено полицейско присъствие

Поредният протест в Габрово премина спокойно при засилено полицейско присъствие

България

|
Съб, 13 Апр 2019г. 21:18ч.
Поредният протест в Габрово премина спокойно при засилено полицейско присъствие

Около две хиляди души излязоха за поредна вечер по улиците на Габрово в знак на протест, след като трима роми пребиха продавач в магазин миналата седмица.

МВР обяви още сутринта в събота, че е предприело всички необходими мерки, за да не се стигне до ескалация на напрежението.

Очакванията за масово присъствие на участници от други градове на страната не се оправдаха и демонстрацията протече без напрежение.

На ключови места в града бяха разположени бусове на жандармерията. На символични КПП-та се проверяваха хора, които участват в протеста.

"Няма сигнали за готвени провокации. Ние не сме тук, за да нагнетим допълнително напрежението, а да осигурим нормален обществен ред и спокойствие на гражданите", успокои старши-комисар Красимир Добрев, директор на Жандармерията.

Протестиращите искат от институциите сигурност, равни права и задължения за всички българи. По време на протестите има и скандирания с искане за оставки на местната власт.

На площада в центъра на града се събират и подписи с искане за законодателни промени, които да заменят глобата с обществено-полезен труд.

Освен това протестиращите се обявиха и за по-сериозни наказания срещу извършителите на хулигански прояви.

Демонстрацията протича мирно.

В петък премиерът Бойко Борисов поиска и получи незабавно оставката на шефа на полицията в Габрово Борислав Бончев заради размириците в града.

Kметицата на Габрово е готова да подаде оставка

Кметицата на Габрово Таня Христова каза в събота, че също е готова да подаде оставка, ако се наложи.

"Оставката е в моя джоб от първия ден, в който има решение за избора ми за кмет", добави тя пред Нова телевизия.

Христова каза, че в Габрово няма ромско гето, махала или училище.

"Вчера по време на извънредната сесия на Общинския съвет се реши единодушно и се изготви обръщение към гражданите, с което категорично заяви, че внушенията и манипулациите за това, че в Габрово целенасочено и организирано се внасят или привличат роми, е невярно твърдение. Категорично се заявява, че в Габрово няма ромски гета, махала, нито ромско училище. (...) В Габрово няма концентрирано присъствие на роми. Хора, които живеят незаконно - нямам такава информация", каза тя.

Таня Христова уточни, че едно от изискванията, за да получиш общинско жилище в града, е да си живял е него поне 10 години.

Тя беше категорична, че в Габрово няма настанени лица в незаконни жилища.

"В момента продължава мероприятие, започнало в предишни години, за събаряне на незаконни сгради", обясни Христова и потвърди, че и тези дни са били събаряни сгради.

Много ромски семейства напуснали Габрово

В събота от център "Амалипе" съобщиха, че голяма част от ромските семейства временно са напуснали Габрово.

Жандармерията е разположена в близост до местата с ромски къщи, но полицията "показва по-скоро безсилие, настоявайки повече габровски роми да прекарат следващите дни при роднини в други общини".

Напрежението и несигурността сред останалите в града роми са изключително силни, съобщават от центъра.

mediapool.bg