Кламер БГ - Новини: "Номерът" на Нинова не мина, Станишев влезе в евролистата на БСП

"Номерът" на Нинова не мина, Станишев влезе в евролистата на БСП

България

|
Пон, 15 Апр 2019г. 06:57ч.
"Номерът" на Нинова не мина, Станишев влезе в евролистата на БСП

Вътрешната опозиция в БСП успя след 10-часови дебати в неделя да бламира гласуването на предложената от Изпълнителното бюро листа на партията за предстоящите евроизбори, както и да предложи други кандидати. Сред тях е и лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев, който получи пето място в листата.

Преди месец при гласуването за водач на листата Елена Йончева спечели пред Станишев с 95 срещу 75 гласа. А в неделя вечер вътрешната опозиция успя да отхвърли предложената от Изпълнителното бюро листа при общото ѝ гласуване.

Така, въпреки желанието на лидерката на БСП Корнелия Нинова това да стане анблок, Националният съвет на БСП избра кандидатите на партията поотделно и поименно измежду 26 имена, като към предложенията на ръководството на партията бяха добавени още 9 номинации. Сред тях освен Станишев бяха и Антон Кутев, Валери Жаблянов и Борисалв Гуцанов.

Гласуването бе тайно и по вишегласие – повече гласове водят до по-предна позиция. За всяка кандидатура има отделна бюлетина. След дълго гласуване листата беше подредена, но нямаше нищо общо с първоначалното желание на ръководството. В сегашния европарламент социалистите имат само четирима евродепутати. Очаква се след изборите през май да имат повече места, но някои от фаворитите на Нинова останаха далеч от избираемите позиции.

Каква е евролистата на БСП

Все пак имаше места в листата, които бяха твърдо разпределени преди тайния вот в неделя. Това са нейният водач Елена Йончева, която бе избрана предварително, както и представителите на гражданската квота и коалиционните партньори. На четвърто място ще е началникът на кабинета на президента Румен Радев Иво Христов. На десето място е бившият депутат от НФСБ и лидер на партия "Българска пролет" Велизар Енчев, който твърди, че разбрал за номинацията снощи. На последно място е Емил Георгиев от "Екогласност".

При гласуването по вишегласие второто и третото място отидоха за младите социалисти Петър Витанов и Цветелина Пенкова, които първоначално бяха предложени за неизбираеми позиции. Фаворитите на лидера на БСП Корнелия Нинова за първите две места след Йончева бяха Янаки Стоилов и Деница Златева. Тя остана на 7-мо място, а той е трябвало да е на 12-то, но се е отказал.

След Станишев, който е пети в листата, е Иван Кръстев - бивш зам.-министър на образованието правителството на Пламен Орешарски. Осми в листата е депутатът Румен Гечев, а девети - настоящият евродепутат Момчил Неков, който влезе в европарламента през 2014 г. с феномена "15/15".

Друг настоящ евродепутат - Петър Курумбашев, не намери място в листата. По-рано през деня се разбра, че Нинова му е предложилаа девето място и той е отказал, но това е станало преди бламирането на предложението за листа на ръководството.

На 11-то място, след Велизар Енчев, е депуатът Димитър Данчев. На останалите позиции са социалистът от Пловдив Тодор Стоилов, депутатът Валери Жаблянов, Мариела Модева, д-р Десислав Тасков и автомобилният състезател Крум Дончев. Последен е Георгиев.

Как се стигна дотук

Сутринта в неделя се разбра, че Сергей Станишев не е част от кандидат-депутатската листа за евроизборите, изготвена от Изпълнителното бюро на БСП и предложена за гласуване от Националния съвет на партията.

Новината бе съобщена в ефира на бТВ в неделя сутрин от секретаря на Изпълнителното бюро Вяра Емилова в края на мъчително интервю от "Позитано“ 20, в което тя многокватно и упорито отказваше да отговори еднозначно въпроса присъства ли името на Станишев в листата или не.

В края на краищата, на петия или шестия път, тя "изплю камъчето“. С допълнението, че в БСП процедурите били демократични и че окончателната дума ще има Националният съвет. Той можел да вкара Станишев в листата за изборите за Европейски парламент.

Преди това от интервюто стана ясно, че след вече избраната за водач Елена Йончева в листата са поставени Янаки Стоилова, Деница Златева, и, като представител на т.нар. гражданска квота, Иво Христов – началник на кабинета на президента Румен Радев. През март Иво Христов оглави създадения от президента Стратегически съвет.

На следващите места в списъка на ИБ бяха депутатът и някогашен вицепремиер в правителството на Жан Виденов Румен Гечев, Иван Кръстев, бивш зам.-министър на образованието, и Момчил Неков, влязъл в настоящия ЕП благодарение на т.нар. феномен „15/15“.

Станишев: "Листата е голям подарък за ГЕРБ" и "Какво дирите в ПЕС?"

"Мисля, че това, което всички българи виждат с невъоръжено око, е очевидната тенденция за превръщане на БСП във вождистка партия – в ГЕРБ номер 2. Това, което виждам като листа, е един голям подарък за ГЕРБ“, заяви Сергей Станишев пред журналисти на влизане на заседанието на Националния съвет.

По думите му Корнелия Нинова е избрала не диалога, а конфронтация.

Сергей Станишев коментира, че сега на това заседание БСП трябва да отговори на 4 въпроса. Първият е какво казваме на нашите членове и на нашата партия, отбеляза той и припомни, че месец и половина са се провеждали събрания и конференции и партията се е

произнесла за своите предпочитания за листата.

Вторият въпрос е какво е посланието на БСП и НС към българското общество, тоест начинът, по който се управлява БСП, ще бъде трансформиран в начина, по който се управлява България, ако спечелим управление, посочи Станишев. Мисля, че всички виждат с невъоръжено око ,че има очевидна тенденция за превръщането на БСП във вождистка партия ,в ГЕРБ номер 2, въпросът е дали българите искат такава алтернатива и такава БСП,

коментира той.

Третият въпрос е какво е нашето отношение към Европа и ЕС - дали БСП запазва своята ясна проевропейска идентичност или тръгва в посока евроскептицизъм. Четвъртият въпрос

е посланието ни към нашите европейски партньори, нашето политическо семейство в Европа, отбеляза Станишев.

"Близо една година се води доста яростна и последователна кампания, която изтъква различията между БСП и ПЕС. Това неизбежно поражда въпроса: "А що дирите там“, каза той.

Още преди повече от месец заявих, че няма да се кандидатирам за евродепутат, но това, че нито един от другите колеги (досегашните евродепутати) не е в листата (на избираемо място - бел. ред.) е повече от странно, да не кажа – неприемливо, заяви евродепутатът Георги Пирински.

"В разговор през седмицата Корнелия Нинова ми предложи 9-о място в листата на БСП за изборите за Европейски парламент, като ми каза, че това е най-високото възможно място за гражданската квота след Елена Йончева", написа евродепутатът Петър Курумбашев в позиция, изпратена до медиите.

"Понеже това предложение ми се стори като подигравка - за всичко, което съм направил досега, отказах. И така се разделихме. Благодаря на всички членове и организации на БСП, както и на Съюза на тракийските дружества, за доверието и получените номинации. До нови срещи!", добавя Курумбашев.

Президентът е основният контрапункт срещу пълзящата автокрация в държавата, а БСП е единствената опозиция - нормално е да приема, коментира пред журналисти началникът на кабинета на президента Иво Христов.

mediapool.bg