Кламер БГ - Новини: Машините тръгнаха към изборните секции. От ЦИК до последно спекулират с флашки

Машините тръгнаха към изборните секции. От ЦИК до последно спекулират с флашки

България

|
Пет, 03 Ноем 2023г. 17:03ч.
Машините тръгнаха към изборните секции. От ЦИК до последно спекулират с флашки

Росица Матева. Снимка: БГНЕС

Обвиненията и спекулациите около отмяната на машинния вот на първия тур на местните избори продължават. На балотажа за местните изборите в неделя със сигурност ще се гласува и с машини, като транспортирането на машините стартира в 17 часа в петък. Независимо от това, отново петък, два дни преди балотажа, говорителката на ЦИК Росица Матева многозначително попита в ефира на бТВ къде е флашката, на която зам-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е записал цялата процедура, описана в справката на ДАНС. Ситуацията става още по-заплетена след като от министерството контрираха, че са отговорили още на 30 октомври и още тогава ясно е посочено, че от тази флашка нищо не може да се инсталира.

Къде е флашпаметта?

В справката на ДАНС, която оправда активното мероприятие на ГЕРБ, ДНС и още две партии срещу машинния вот преди първния тур, не се съдържат никакви доказателства, че има опасност сигурността на машините и на самите избори. Росица Матева обаче продължи да настоява, че написаното в справката на ДАНС не е било опровергано.

Единственият аргумент, който тя приведе в тази посока, бе формулиран така: "Никой не задава въпроса къде се намира флаш паметта, на която е записана цялата процедура".

Зам.-министърът: Нищо от нея не може да се инсталира на машините

Още на 30 октомври в позиция зам.-министъра на електронното управление посочи, че нищо от флашката не може да се инсталира на машините и самата тя се намира в защитена среда

"Нито един от създадените материали не може да бъде инсталиран на машините за гласуване, тъй като не е подписан с ключа на ЦИК", отговори ведомството.

Експерт: Без паролите на ЦИК нищо не може да се инсталира

В интервю за Mediapool същото посочи и експерта за работа с данни Никола Тулечки от "Обединение за честни избори".

"На машините може да се инсталира само софтуер, който е подписан с "ключа на ЦИК". "Ключът на ЦИК" е криптографски инструмент, един файл, който ЦИК притежават и пазят. За да сработи този файл, има парола, която е от три части и всяка част е при отделен служител на ЦИК. Това означава, че по време на процеса партиите с присъствието на техни представители гарантират, че даден софтуер е направен празрачно на програма, а ЦИК казва - да, тази програма вече може да бъде инсталирана на машините. Нито една друга програма не може да бъде инсталирана, освен тази, която ЦИК е разрешила, посредством този процес с подписването", детайлно посочи той.

В отговорите на зам.-министъра Михаил Стойнов детайлно бе посочено тогава и къде точно е флашката.

"Пред камерите в залата, прехвърлих видеоматериала и снимките на защитена с парола служебна флашка, която предадох на ръководителя на екипа по удостоверяване. След прехвърлянето на служебна флашка изтрих всички снимки и видеоклипове от телефона. Това може да се потвърди от ДАНС, които разполагат с телефонния апарат, който доброволно оставих при тях, за да съдействам за установяването на фактите.

Нито един от създадените материали не може да бъде инсталиран на машините за гласуване, тъй като не е подписан с ключа на ЦИК, а с тестови ключ, генериран в МЕУ за тестови цели, на тестови машини", посочи на 30 октомври зам.-министъра.

Транспортирането на машините стартира в 17 часа

ЦИК даде разрешение на МВР транспортирането на машините за гласуване да започне в 17.00 часа от склада за съхранение в София по утвърден транспортен план.

Заместник-председателят на ЦИК Емил Войнов обяви, че е разрешено на екипите на фирмата "Сиела Норма" да подготвят машините за столицата до утре:

"В събота до 14 часа, когато е възможно да се подготвят последните машини за София и София - област. Да изпратим писмо до Главна дирекция "Жандармерия", с което да разрешим допускане на лицата до 14 часа на утрешния ден".

Ала-Бала с изборите

До тази развръзка се стигна след като решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) да се гласува само на хартия падна в съда. И въпреки че очевидно идната неделя ще има и машинен вот, от комисията продължават да говорят за съмнения за случилото се преди дни.

В центъра на развихрилия се миналата седмица скандал се оказа доклад на ДАНС за действията на зам.-министъра на електронното управление Михаил Стойнов. В документа се твърди, че Стойнов е заснел всички стъпки по изграждане на изходния код на софтуера на машините за гласуване и е копирал заснетото на флашка.

Стойнов вече обясни, че това е било част от процедурата по тестване на машини преди експлоатацията им. Той каза, че флашката е била предадена на ръководителя на екипа, който удостоверява устройствата. Той твърди, че не е изнасял "чувствителна информация" и че това е невъзможно, тъй като изходният код е над 500 000 реда текст и не може да бъде заснет.

Още по темата:

Зам.-министърът от скандала с машините: Справката на ДАНС е пълна с неверни твърдения

Въпреки бързите действия на ЦИК по отмяна на машинното гласуване, Матева твърди, че комисията не е участвала в активно мероприятие. Тя коментира, че софтуерът за гласуване е бил засегнат, тъй като първото доверено изграждане е направено от комисията на 20 октомври, а след това на 25 процедурата е повторена отново и заснета от Стойнов.

Зам.-министърът пък обяснява, че след 20 октомври никой не може да пипне софтуера за гласуване, защото ключът за машините е генериран от ЦИК и се пази от тях. Повторното конфигуриране в министерството е направено с тестов софутер на машина, с която не може да се гласува.

mediapool.bg