Кламер БГ - Новини: В "12 без 5" Борисов все пак подкрепи Васил Терзиев за балотажа

В "12 без 5" Борисов все пак подкрепи Васил Терзиев за балотажа

България

|
Пет, 03 Ноем 2023г. 20:46ч.
В "12 без 5" Борисов все пак подкрепи Васил Терзиев за балотажа

Бойко Борисов все пак подкрепи

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова на балотажа в София да се гласува за кандидат-кмета на "Продължаваме промяната- Демократична България" Васил Терзиев. Борисов направи това в петък вечерта, малко преди официалното приключване на предизборната кампания преди втория тур на кметския вот в неделя.

"Обръщам се към всички, трябва да подкрепим кандидата на правителството, в случая Терзиев, колкото и да не ми е отвътре", заяви Борисов от Самоков. Преди да обяви подкрепата си той цитира съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков, който по-рано в петък се обърна с призив към "десните" хора да не позволяват "комунист с фразеология и мислене от 1973 г." да оглави София през 2023 г.".

Обръщението на Борисов явно е било синхронизирано, защото малко преди това и загубилият кандидат-кмет на ГЕРБ в София Антон Хекимян намекна, че ще подкрепи Терзиев.

Вторият тур на изборите в София изглежда непредсказуем. Според социологически проучвания, поръчани от щабовете на кандидатите, разликата между Терзиев и кандидатката на БСП, комунистите и русофилите Ваня Григорова, е около 3 процента.

След първия тур Терзиев води с 9 на сто. Той обаче няма резерв за втория тур, тъй като и Хекимян, и Борисов от началото на седмицата облъчват избирателите на ГЕРБ да гласуват за Ваня Григорова. В същото време ИТН даде подкрепа за Григорова, за която се очаква и без специален призив да гласуват и избирателите на "Възраждане" в София (партийната листа получи над 11% на първия тур).

Така видният евроатлантик Борисов и партията му ГЕРБ даде подкрепа за политическата кауза, представлявана от синдикалистката Ваня Григорова, за която според официалната регистрация в ЦИК, стоят БСП, Левицата, три комунистически партии, Русофили за възраждане на Отечеството (оглавявана от Николай Малинов, награден от руския президент Путин и е санкциониран от САЩ по глобалния закон "Магнитски" и подсъдим е за шпионаж в полза на Русия) и т.н.

"Най-добрият начин да си върнем София е като я загубим. Сега трябва да я спасим от спасителите", заяви във вторник Борисов, когато призова ГЕРБ да гласуват по съвест на балотажа.

В сегашното си обръщение Борисов признава, че подкрепата към Терзиев, за която говори, "не му идва отвътре", което вероятно е заобиколен начин да каже на хората си, че спокойно може и да не гласуват за кандидата на ПП-ДБ-СС. Но пък този призив ще е нещо като "извинителна бележка" на лидера на ГЕРБ, че все пак не е дал рамо на путинистите и комунистите в лицето на Григорова, а на кандидата на евроатлантическото правителство.

Бившият шеф на новините в бТВ Антон Хекимян също шзлезе с послание, което гласи следното:

"Липсата на десен кандидат в надпреварата на балотажа за кметския стол е най-лошата развръзка! Въпреки това аз ще гласувам не с емоция, а с разум! Крим НЕ е руски и посоката е Европа, не Евразия!", написа Хекимян във фейсбук.

Междувременно в социалните мрежи изтече запис, в който се твърди, че се чува Елена Дочева от ГЕРБ-Разград. В аудиото женски глас казва на активист на партията, че е взето решение на балотажа от ГЕРБ да подкрепят не кандидата на ПП-ДБ, а на БСП. На въпрос кой взел това решение, Дочева отговаря, че то е спуснато от областния управител и "ръководството". Автентичността на записа не е потвърдена, но изглежда достоверен.

Кирил Петков призова десните хора от ГЕРБ да подкрепят Терзиев

По-рано в петък Кирил Петков апелира директно към избирателите на ГЕРБ.

“Днес се обръщам към всички десни избиратели и хора с демократични ценности, каквито има и в СДС (Съюз на демократичните сили), Синя София и в ГЕРБ (Граждани за европейско развитие на България). Хора, може да не харесвате ПП-ДБ, може да не харесвате мен, може да не харесвате правителството. Но, десни хора, не може да си позволим комунист с фразеология и мислене от 1973 г. да оглавява София през 2023 г.

Изборът днес е не просто кои сме ние като столичани, а коя и каква е България днес!”, пише Петков във фейсбук.

Васил Терзиев: Няма да се моля на Борисов за подкрепа

Никога не съм се виждал с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и няма да му се моля за подкрепа. Така кандидатът за кмет на София на "Продължаваме промяната – Демократична България" (ПП-ДБ) и "Спаси София" Васил Терзиев коментира поведението на Борисов по отношение на това кого подкрепя партията му на втория тур на местните избори 2023 г.

В неделя Васил Терзиев е на балотаж за кметския пост в столицата срещу Ваня Григорова, подкрепена от БСП, както и от русофилски формации.

След първия тур на изборите, на който кандидатът на ГЕРБ Антон Хекимян остана втори, Борисов първоначално обяви сипматии за Ваня Григорова. След това заяви, че се шегува. А липсата на подкрепа за кандидатита на коалицията ПП-ДБ, с която управлява държавата, обясни с това, че партньорите на ГЕРБ в "сглобката" не го потърсили веднага, за да поискат това.

ГЕРБ са политически опонент

"Ние казахме че ГЕРБ са политически опонент и това е. Трябва да се преборим за гласовете на софиянци. И мисля, че го направихме достойно. Видяхте, че имахме добър резултат на първия тур, но имаше и огромна разлика между екзитпола и крайния резултат. Имаше проблеми с протоколи, освен тези секции във Френската гимназия и в "Младост", екипът преглежда и други секции. Цялата тази верига - активното мероприятие, невалидните бюлетини, въвеждането им в протоколите - има много неща, които са объркани. Въпреки това софиянци ни гласуваха доверие. Имаме и районни кметове на балотаж в почти всички райони на София. Значи сме се справили добре", каза Васил Терзиев пред Нова телевизия.

След като преди ден Ваня Григорова отказа да отговори на въпросите "Чий е Крим?" и "Агресор ли е Путин?", тъй като е кандидат за кмет, а не е геополитик, в петък и Трезиев коментира темата.

"Аз съм показал каква е моята геополитическа ориентация много ясно още с обявяването на кандидатурата си. Това бяха първите въпроси, които получих и това е нормално - кметът на София е четвъртият човек в държавата. И аз отговорих честно - така трябва да бъде - независимо дали ще спечелиш или ще загубиш електорат. Не може да правиш бакалски сметки с убежденията си", заяви кандидатът за кмет.

"Г-жа Григорова също много ясно показа нейната. И да, предполагам, че ще има допълнително напрежение по тази ос, ако тя стане кмет", добави Терзиев.

Кандидатът на ПП-ДБ и "Спаси София" каза още, че не бяга от дебат с Ваня Григорова.

"Не знам от какво бягам - имах шест дебата, три от които с г-жа Григорова. И то на различни градски теми", обясни той.

Подкрепа за решения

Следващият кмет на София ще трябва да работи с общински съвет, в който никоя формация няма мнозинство и ще трябва да се правят формални или неформални коалиции.

"Ние ще търсим подкрепа за решения. Обсъдени, обосновани, с участието на всички страни и гражданите. Не може да има промяна, когато погазваш базови принципи. Тези 61 човека в общинския съвет трябва да защитават интересите на софиянци, затова са избрани. Има цена и ако гласуват партийно само против, тя си е за тях. Ние ще търсим подкрепа по най-прозрачния начин", обясни Терзиев.

mediapool.bg