Кламер БГ - Новини: Иван Гешев създаде "Справедливост за България" и му спряха тока

Иван Гешев създаде "Справедливост за България" и му спряха тока

България

|
Вт, 04 Юли 2023г. 17:16ч.
Иван Гешев създаде "Справедливост за България" и му спряха тока

Иван Гешев създаде

Отстраненият от длъжност главен прокурор Иван Гешев обяви, че влиза в политиката със създаването на националистическо движение "Справедливост за България". Този ход не е изненадващ, защото Гешев се подвизаваше по-скоро в политическа роля и през трите години начело на държавното обвинение, в които не свърши нищо като защитник на държавата срещу мафията. Сега обаче обещава да направи това в качеството си на политик.

Гешев възнамерява да оглави гражданско консервативно движение, основано на "християнските и традиционните български ценности". "Целта е да си възвръщане на гордостта да сме българи и истински патриотизъм", каза Гешев. Според обяснението му това е подкрепа за Обединена Европа, но като Европа на отечествата, а не като брюкселска "диктатура".

Спряха ми тока, това е заговор

Съобщението Гешев направи в предварително анонсирано предаване на живо във фейскбук, което обаче прекъсна на двайстата минута, защото в студиото на "Справедливост за България" спря тока. Когато Гешев отново се появи, около него беше тъмно, а асистентите му го снимаха от ръка с телефон.

"Не мога да повярвам какво се случва. Страхът е огромен. Аз съм от нормално семейство и явно съм бъг в системата, който явно искат да бъдат отстранен", каза Гешев, който представи спирането на тока като естествено продължение на опита за атентат срещу него.

"Страх ги е от един човек, зад който не стоят олигарси, а шепа ентусиасти", каза той и обяви: "Тръгвам да се видя с хората из цялата страна".

"Ще се борим за реално възстановяване на мажоритарния избор и справедливостта, смазана от престъпния олигархичен модел", закани се бившият главен прокурор.

През цялото време той се държеше така, все едно до онзи ден не е бил ръководител на най-овластената институция в България.

Гешев бе свален от поста от същите хора, които го назначиха в края на 2019 г., тъй като вече стана прекалено неудобен заради нарастващото недоверие на евроатлантическите съюзници и притеснения, че притокът на еврофондове може да секне.

Сега бившият шеф на прокуратурата се опитва да убеди, че ако наистина бил назначен от Бойко Борисов и Делян Пеевски, нямаше да е свален от поста. Той говори по тази тема останал на тъмно и без ток в партийното студио, когато започна да отговаря на зрители.

От всичко казано се разбра, че се чувства свободен да блъска срещу Борисов, но не смее да се закача с Пеевски.

Щях да арестувам Борисов

Гешев се опита да остави впечатлението, че преди месец е бил на крачка да арестува бившия премиер Борисов заради аферата с къщата в Барселона.

"Това, което ме спря да арестувам лицето Бойко Методиев Борисов, бе неговият имунитет", каза Гешев. Добави, че в делото "Барселонагейт" имало достатъчно доказателства за внасяне на случая в съда. Той обвини Кирил Петков и Христо Иванов, че допреди няколко месеца са си лягали и ставали с "Барселонагейт" и делото за кюлчетата в чекмеджето, а вече ги интересува само властта.

Гешев призова Борисов да си подаде оставката:"Той се е превърнал във воденичен камък на своята партия и може би трябва да я освободи, за да може България да се развива. Трябва да си подаде оставката".

Той призова Народното събрание да публикува искането за снемане на имунитета на Борисов, защото в него няма секретна информация.

Mediapool поиска от прокуратурата достъп до доказателствата срещу Борисов по "Барселонагейт" още при внасянето им в парламента, докато Гешев все още беше главен прокурор. Тази информация обаче бе отказана.

Гешев отрича да е станал главен прокурор с политическа протекция:

Единствените ми разговори с политици преди избора ми за главен прокурор бяха с Бойко Борисов. Всяка сряда имаше оперативки в Министерския съвет с шефовете на службите, главния прокурор (Сотир Цацаров) и аз бяха там като заместник-главен прокурор".

"Борисов не беше щастлив да стана главен прокурор. Той искаше жена за главен прокурор", разказа Гешев. Тази информация съвпада с неофициалните сведения от този период, когато циркулираше информацията, че за Гешев е лобирал основно Делян Пеевски заради работата му по делото "КТБ".

В продължение на тезата си за "политическия боклук в парламента", Гешев сега каза как Народното събрание се крепи, само защото е превърнато в убежище за имунитети.

"Едни да се изперат, а други да се докопат до властта. Решенията за съдбата на България се диктуват от чужди корпоративни интереси, никой не мисли за България и за народа, това не може повече да бъде търпяно. Управляващата върхушка е виновна за за моралния и икономически срив в страната... Те върнаха мутрите и мутренските години и страшния ръст на битовата престъпност, те трансформираха милиардите активи от националното ни богатство", възмути се Гешев.

Не видях Пеевски в КТБ, но и други не го видяха

Името на Пеевски не се споменава в мегаделото "КТБ", въпреки много публично известни данни и показания на свидетели, включително на шефа на банката Цветан Василев. Пресгрупата на Пеевски и майка му Ирена Кръстева започна съществуването си с кредит от КТБ, Пеевски е признавал за приятелството си с Цветан Василев, а в края на живота на КТБ именно вестниците на Пеевски пишеха активно срещу банката преди прокуратурата да нахълта в офисите, което се оказа катастрофално за нея.

"Аз не съм го видял Пеевски три години в делото "КТБ", екипът по делото не го е видял, а защо седем години в съда никой не го видя Пеевски?", каза Гешев.

По въпроса за бавенето на важни разследвания и толкова много "дела на трупчета" Гешев се оправда със службите.

"Има усещане в хората, че някои дела се забавиха, но правосъдието е тежък и сложен процес. По всички дела е работено активно и по всички сега започва обратното броене", каза той.

"Аз знам всичко за всеки в тази държава", подчерта още уволненият главен прокурор.

Още една консервативна националистическа партия

"Смятам, когато бъде приета оставката ми, да застанем заедно с всички, които споделят тревогата за бъдещето на България, заедно в името на консервативните ни ценности. Истински патриотизъм под мотото "Бог, Отечество, Семейство", сподели Гешев за бъдещите си планове.

Неговата партия ще е подобие на КОД на бившия политик от РБ Петър Москов, на НФСБ на Валери Симеонов и други. За разлика от "Възраждане", те не се кълнат в Русия и Путин, нито са антиамерикански и антиевропейски настроени, както "патриотите" на Костадин Костадинов, които в момента са най- високо котираният националистически политически бранд в България.

mediapool.bg