Кламер БГ - Новини: Гешев предлага намаляване на заплатите в съдебната система

Гешев предлага намаляване на заплатите в съдебната система

България

|
Ср, 08 Апр 2020г. 14:07ч.
Гешев предлага намаляване на заплатите в съдебната система

Главният прокурор Иван Гешев поиска замразяване със задна дата на заплатите в съдебната система, което реално ще доведе до тяхното намаляване. Предложението му бе отправено до Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), която ще го приеме и на свой ред ще го постави пред Пленума на ВСС.

В предложението си Гешев включва замразяване на собственото си възнаграждение, както и заплатите на двамата председатели на върховните съдилища, членовете на ВСС, главния инспектор и съдебните инспектори.

Главният прокурор казва, че "разрастващата се пандемия от COVID-19 изисква вземането на всички необходими мерки, както за опазване живота и здравето на хората, така и за запазване на икономическата стабилност и качеството на живот в страната".

"Изпълнението на мерките по време на извънредното положение ще продължи да влияе отрицателно върху изпълнението на бюджета и ще има за последица финансова нестабилност във всички сектори, включително и след овладяване на заплахата от пандемията. Тези обстоятелства изискват от нас финансова дисциплина, съобразяване с възникналите затруднения в бюджетната сфера и солидарност с българските граждани в условията на извънредното положение", казва прокурор Гешев.

Той настоява заплатите в системата да бъдат сведени до размера им към 1 януари тази година, което да остане в сила до края края на 2020 година.

В края на януари ВСС прие решение за увеличаване на заплатите в системата с 10%, а върховните магистрати получиха 12%. Ако предложението на Гешев бъде прието, магистратите и съдебните служители ще се окажат реално с намалени заплати.

"ВСС е органът, в чийто правомощия е вземането на решения за изпълнението на бюджета на съдебната власт и за даване на принос в усилията на българската държава за ограничаване и преодоляване на неблагоприятните последици от разрастващата се пандемия от COVID-19", се казва в искането на Гешев.

Главният прокурор се активизира по темата, след като парламентът прие да остави без заплати до края на извънредното положение премиера, министрите и техните политически кабинети, депутатите и шефовете на държавните агенции. Така без заплата остана и главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, който е член на оперативния щаб за справяне с коронавируса. Сега неговите колеги от щаба ще отделят от своите пари, за да може Кунчев да получава възнараждание за отговорната си работа.

mediapool.bg