Кламер БГ - Новини: Загиналите и ранените на пътя са намалели по време на извънредното положение

Загиналите и ранените на пътя са намалели по време на извънредното положение

България

|
Ср, 08 Апр 2020г. 16:26ч.
Загиналите и ранените на пътя са намалели по време на извънредното положение

По-малко катастрофи, загинали и ранени на пътя по време на извънредното положение в сравнение със същия период на миналата година. Това показва анализа на данните на отдел "Пътна полиция" на МВР и на Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата" (ДАБДП).

Те сочат още, че въпреки, че трафикът е в пъти по-малък, заради въведените ограничения, хората продължават да губят живота си на пътя. Стратегическата цел без загинали на пътното платно изглежда трудно постижима, става ясно от съобщението.

За времето от 14 март до 7 април тази година (25 дни) животът си на пътя са загубили 20 човека, а ранените са повече от 230.

Тежките катастрофи са намалели със 186 за времето на обявеното извънредно положение в сравнение със същия период на миналата година.

Макар и в пъти намалелияттрафик заради призивите да се пътува само при неотложна нужда, всеки ден на територията на страната ни настъпват средно по 7 пътни произшествия със загинали или ранени хора и повече от 30 единствено с материални щети, сочат данните.

Контролът на пътя не е намалял заради извънредното положение и за периода от 13 март досега са наложени 65 000 наказателни постановления и фишове на шофьори.

МВР и агенция "Безопасност на движението по пътищата" призовават шофьорите да не се подлъгват от намаления трафик.

В дни, в които се очаква все по-голям натиск към здравната система е важно да си дадем сметка, че същите спешни и медицински екипи реагират на всеки един сигнал за инцидент на пътя, напомнят от ведомствата.

mediapool.bg