Кламер БГ - Новини: Гешев към прокурорите: Ние сме преградата пред беззаконието (видео)

Гешев към прокурорите: Ние сме преградата пред беззаконието (видео)

България

|
Съб, 02 Юли 2022г. 16:40ч.
Гешев към прокурорите: Ние сме преградата пред беззаконието (видео)

Гешев към прокурорите: Ние сме преградата пред беззаконието (видео)

“Във времена на разпад на държавността ние сме последната преграда пред беззаконието и престъпността". Това каза в събота главния прокурор Иван Гешев пред Общото събрание на прокурорите, на което трябва да бъдат избрани четиримата членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от прокурорската квота.

“Българските магистрати ще продължат да работят при всички законодателни експерименти, които някои наричат реформи. Законодателни експерименти, особено последните, цената за които предстои да платят българските граждани”, допълни Гешев.

Той проведе сериозна битка през последната година за запазването на Специализираните съд и прокуратура, които ще прекратят функционирането си в края на юли. Казусът за запазването им е висящ пред Конституционния съд, но шансовете за успех на Гешев изглеждат нищожни. Основната му теза е, че парламентът, който е създал спецмагистратурите, няма право да ги закрие.

По отношение на кандидатите за членове на ВСС от прокурорската квота Иван Гешев имаше само суперлативи

“Всеки един от кандидатите за членове на Прокурорската колегия има впечатляваща кариера и е достоен да изпълни задачите, които стоят пред Съвета, и да защити независимостта и интересите на всеки един от нас”, каза той.

В събота Общото събрание на прокурорите изслуша осмината кандидати за членове на ВСС, а гласуването ще е след седмица.

Регистрираните прокурори, които ще гласуват, са малко над 1500, което означава, че в залата трябва да са повече от 750. Ако това не се случи събранието се отлага с един час и тогава започва, независимо колко души присъстват. Осем кандидати се борят за четирите места във ВСС

Един остър критик

Най-острият критик на статуквото бе Пламен Петков от Софийската районна прокуратура, който е бивш прокурор от Сливница. “Кадровиците вземат смущаващи решения без дори да направят опит да ги обяснят. Членовете на ВСС сякаш останаха глухи за проблемите на отделния магистрат и прогонваме младите колеги“, каза Петков.

Според него прокурорите трябва да покажат, че сме магистрати, които не могат да бъдат залъгвани с напразни обещания и проформа реформи.

“Няма как обществото да има доверие в съдебната система, след като ние нямаме. Промените трябва да бъдат инициирани отвътре, в противен случай рискуваме да ни ги наложат отвън, а това няма да доведе до нищо добро“, заяви Петков, цитиран от lex.bg.

Относително критичен бе и Станислав Стойков, който в момента е европейски делегиран прокурор, но иска да стане член на ВСС. Той казва, че българските магистрати не заслужават сегашното положение и го описва като крайна степен на обществено и институционално недоверие в работата им.

Според него е настъпил момент, в който всеки, който има идеи и желание за промяна, трябва да помага на съдебната власт.

Останалите

Шансове за членове на ВСС имат останалите шестима кандидати. Първият сред тях е окръжният прокурор на Плевен Владимир Николов, който е и председател на Асоциацията на прокурорите и се смята за почти сигурен член на ВСС. През изминалата седмица той беше в Брюксел, за да защитава запазването на специализираните съдилища и прокуратури в Европейския парламент.

Другият кандидат за ВСС е апелативният прокурор на Варна Владимир Чавдаров. Той предлага ограничаване на парламентарната квота в двете колегии на ВСС. Според него така ще намали влиянието на политиците в управлението на съдебната власт. Чавдаров смята, че политическата квота трябва да е от седем души при 11 в момента , като четирима са съдийската колегия и трима в прокурорската.

Международните стандарти за върховенство на закона са за независимост и самоуправление за съда и отченост за прокуратурата. Това означава намаляване на политическата намеса в управлението на съда и намиране на механизми за по-голям публичен контрол върху прокуратурата

Кандидат за ВСС е и Димитринка Шкодрова-Георгиева, която сега е заместник окръжен прокурор на Ямбол. Тя говори за проблемите на атестирането и командироването. Подобни проблеми вижда и прокурорката от Пловдив Добринка Калчева.

Другият сигурен член на ВСС е заместничката на главния прокурор Красимира Филипова. Тя обяснява, че прокуратурата е единна не само по закон, а и по убеждение, и следва да остане такава. Николай Любенов от Върховната касационна прокуратура казва, че има прекален формализъм на ВСС, който води до изключително забавяне на процедурите по кадруването.

mediapool.bg