Кламер БГ - Новини: БСП и ДБ обявиха подкрепа за кабинет на Асен Василев

БСП и ДБ обявиха подкрепа за кабинет на Асен Василев

България

|
Съб, 02 Юли 2022г. 17:41ч.
БСП и ДБ обявиха подкрепа за кабинет на Асен Василев

снимка БГНЕС

БСП и “Демократична България“ обявиха в събота, че подкрепят избирането на правителство с премиер Асен Василев в рамките на мандата на “Продължаваме промяната“. Прегговорите започнаха в 13 часа и продължаха около три часа.

Засега Василев може да разчита на 109 гласа от ПП, БСП и ДБ. В неделя продължават разговорите с независимите депутати, които могат да покачат гласове до 115, но бъдещата коалиция има нужда от още поне шест гласа.

Кандидатът за премиер каза, че в неделя предстоят преговори с независимите депутати, които напуснаха "Има такъв народ". "Но вратата на "Продължаваме промяната" е окончателно затворена за Слави Трифонов и Тошко Йорданов“, заяви Василев.

Той не изключи разговори и с всички други депутати, "които са способни да вземат независимо решение".

Конкретни срокове са договорени с БСП

Първата среща в събота беше с БСП, като лидерът на партия Корнелия Нинова обяви, че подкрепя новото правителството и изнесе част от своите приоритети.

“Постигнахме съгласие по приоритетите на правителството“, каза Асен Василев след срещата с Нинова и членове на ръководството на БСП. На разговорите присъства и премиерът в оставка Кирил Петков

"Има съгласие да се изготви в много кратки срокове програма от експертните екипи, която да бъде приета и на политическо ниво и която да залегне с ясни срокове и ангажменти какво ще се случи от сега до края на годината като реформи и дейности. Силно вярвам, че ще успеем да направим правителство, което да продължи да работи за интересите на България, както първият кабинет", каза Василев.

Корнелия Нинова обобщи, че на срещата е било отчетено постигнатото за последните 6 месеца в рамките на кабинета “Петков“.

"Дадохме си сметка за слабостите, които проявихме, а една от тях, е че не подготвихме от самото начало ясна програма със задачи и срокове. Затова днес коригираме тази слабост. Разбрахме се екипи от по трима души от всяка партия да изготвят такава програма с политически приоритети, но и конкретна законодателна рамка за 6 месеца", коментира лидерът на БСП.

От "Продължаваме промяната" са се съгласили в програма на новия кабинет да залегнат предложени от БСП теми като здравеопазване, образование, социална политика и възстановяване на икономиката. Ще се работи специално върху грешките в комуникацията и предлагат нов начин на взимане на решения в коалициония съвет с изграждането на секретариат.

На срещата между БСП и "Продължаваме промяната" е бил обсъден е и въпросът с руските дипломати.

Нинова призова дипломатите на двете страни да направят всичко възможно да не се стига скъсване на отношенията между България и Русия.

"Дипломатите трябва да си влязат в ролята на дипломати и нашите да работят за българския интерес, а руските - за руския. Нормализиране на отношенията минава през нормализиране на диалога и от двете страни. Не мисля, че в дипломатическата история има преосмисляне на нота", отговори Асен Василев.

ДБ: Има нужда от стабилност

Втората среща за деня бе с “Демократична България“, а след нейния край съпредседателят на ДБ Христо Иванов декларира, че бъдещето правителство ще бъде подкрепено с целия ресурс на формацията.

Христо Иванов отбеляза, че са обсъдени теми като конституционната реформа, енергийната независимост, Шенген и Еврозоната. модернизиране на армията и реформата на службите за сигурност.

Дясноцентристиката коалиция е поискала по-активна дейност по отношение на културната дейност и демографските въпроси. Иванов каза, че излиза от срещата с оптимизъм и смята, че тласкането на страната към избори ще бъде наказано от избирателите.

"Червени линии не сме чертали. Според нас трябва да запазим ангажиментите си пред българските избиратели, но да ги комбинираме с една смислена диалогичност по национални теми чрез прозрачност" казва Иванов.

Той каза, че трябва да бъде подобрена структурата за взимане на решения и да се подходи "по много по-конкретен начин във формирането на мнозинство за националните приоритети".

"Без да се отказваме от целите си, трябва да намерим механизъм за по-голяма диалогичност по национални приоритети", каза Иванов.

mediapool.bg