Кламер БГ - Новини: Генка Шикерова: БАБХ е пазена и удобна агенция

Генка Шикерова: БАБХ е пазена и удобна агенция

България

|
Четв, 08 Авг 2019г. 14:15ч.
Генка Шикерова: БАБХ е пазена и удобна агенция

"Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е пазена и удобна агенция, вероятно защото носи приходи“. Това каза пред БНР журналистът Генка Шикерова, която преди ден пусна в YouTube съвместно разследване с Антикорупционния фонд за това как и с кого БАБХ сключва договори за т.нар. "мобилни инсинератори“ за унищожаване на животински отпадъци, които са неизползваеми в момент, в който страната ни се бори с епидемията от африканска чума по свинете.

Разследването е продължение на публикацията й във в."Сега", която е била подготвяна

в продължение на година за Нова телевизия, откъдето обаче Шикерова бе уволнена. Според него две фирми -

“Син кръст 2016” и “Еко БГ СЖП”, са получили от ведомството с пряко договаряне близо 30 млн. лв. за година и половина за унищожаване на животински трупове. БАБХ обаче отказва да отчете публично какви количества са изгорени в мобилните инсинератори на тези фирми, как се контролира процесът, как се отчитат изпълнителите и как точно им се плаща. Според разследването няма данни мобилните инсинератори да са използвани при която и да е от

епидемиите от чума по дребните преживни животни, африканската чума по свинете и птичия грип. По случая в четвъртък прокуратурата обяви, че започва проверка.

"Най-озадачаващото е липсата на информация. Изчисленията, направени в разследването, са на база платени суми и договорената цена за обезвреждане на отпадък, защото от БАБХ смятат, че информацията, свързана с това какви пари ние, данъкоплатците, плащаме за обезвреждането на трупове, как се контролира този процес, изобщо какво работят в БАБХ, харчейки нашите пари от данъците, те смятат, че това не е информация от обществен интерес. Тази политика на БАБХ получава подкрепа от високо ниво, защото продължаваме да не я получаваме тази информация“, допълни Шикерова.

Тя подчерта, че ролята на журналистите е да бъдат критични към властта – "нещо, което продължава да не се разбира към този момент от хората, в чиито ръце е властта“.

"Това, че ще се стигне до тази криза, беше прогнозируемо. Това, че цялото това нещо ще бъде вкарано в обслужване на нечий политически интерес, също беше ясно предварително. Това, което се случва, е преминаване на граници. Доверието е категорично срутено“, смята журнилстът..

Според нея основният проблем е в липсата на информация и в категоричния отказ от страна на институциите да осветляват действията си, както и да дават информация за това как харчат парите.

mediapool.bg