Кламер БГ - Новини: АЕЖ-България обвини прокуратурата в опит да цензурира медиите

АЕЖ-България обвини прокуратурата в опит да цензурира медиите

България

|
Четв, 08 Авг 2019г. 15:07ч.
АЕЖ-България обвини прокуратурата в опит да цензурира медиите

Българският офис на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) предложи безплатни курсове по медийна грамотност за нуждаещите се в ръководството на прокуратурата. Офертата бе отправена след няколко дни, в които шефовете на държавното обвинение обявиха война на медиите, критикуващи единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев.

Самият Иван Гешев, подкрепен от сегашния му началник Сотир Цацаров, първо заплашиха да отговорят на критиците с "всички позволени от закона средства". Това звучи като пряка заплаха предвид огромната им власт да налагат наказателна репресия, която е придружена от пълна безотчетност.

В сряда Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, начело с Цацаров, тръгна да воюва с "Капитал" заради коментарен текст за Гешев. Смущаващ бе призивът на колегията към медиите да осигурят "толерантна" среда за нейния фаворит. Часове след това прокуратурата нарочи критична публикация във вестник "Сега", посветена на новия шеф на спецпрокуратурата Димитър Франтишек Петров. В случая с вестник "Сега" прокуратурата дори си позволява да лъже публиката, че зад журналистическия материал стоят обвиняеми лица.

АЕЖ-България смята, че прокуратурата се опитва да ограничава свободата на словото.

"Всекидневните атаки от страна на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, Прокуратурата на Република България и Асоциацията на прокурорите към медии, които си позволяват да бъдат критични по отношение на течащата процедура за утвърждаване на Иван Гешев като главен прокурор, не просто будят недоумение, но са и опасен опит за налагане на цензура", се казва в позицията на организацията.

АЕЖ допълва, че "истеричният стил" на прокуратурата "не е безобиден и представлява опасност за демокрацията в страната". Журналистическата асоциация определя искането на Прокурорската колегия за "толерантно" отношение на медиите към Иван Гешев като пълно неразбиране на ролята на медиите в демократичното общество.

"Подобен призив показва дълбоко неразбиране на ролята на журналистиката и изобщо на философията на демократичното устройство на държавата. Медиите неслучайно се определят като “куче пазач” на демокрацията. Едно демократично общество е невъзможно, както без разделение на властите, така и без критични медии, които държат отговорни представителите и на трите власти", се казва в позицията.

АЕЖ обяснява, че това неразбиране може да бъде обяснено донякъде с представата, създадена от изкривената медийна среда в страната.

"Това, че медийни групи, близки до властта, непрестанно величаят силните на деня, громят всички техни критици и единственият начин представител на управлението да попадне под критиката им, е ако загуби позиции, не означава, че ролята на медиите е да венцеславят хората с власт. Напротив, фактът, че една от най-важните позиции в държавата ще бъде заета без елемент на състезателност – след посочване на един-единствен кандидат, би трябвало да е силен стимул за всяка една уважаваща се медия за разследвания, коментари и анализи, във връзка с кадровата политика в прокуратурата. Категорично неприемливо е подобни напълно закономерни материали да предизвикват заплашителни реакции от страна на орган като прокуратурата", допълва организацията.

АЕЖ напомня, че тази погрешна медийна политика се налага от Иван Гешев. Поради това призивът към ВСС е "да преразгледат решението си за номинация на Гешев и в духа на демокрацията да гарантират процедура, основана на състезателност".

За да увери прокуратурата в своята добронамереност, АЕЖ – България предлага да организира и специални обучения за прокурори по медийна грамотност.

"Смятаме, че това знание ще бъдe полезно за представители на Прокуратурата на Република България и сме готови да го споделим с тях, в името на обществения интерес", казва журналистическата организация.

mediapool.bg