Кламер БГ - Новини: ГЕРБ печели от раз в пет областни града, но влиянието ѝ намалява

ГЕРБ печели от раз в пет областни града, но влиянието ѝ намалява

България

|
Пон, 30 Окт 2023г. 19:07ч.
ГЕРБ печели от раз в пет областни града, но влиянието ѝ намалява

снимка БГНЕС

ГЕРБ остава първа сила в местната власт в страната с петима избрани още на първи тур кметове на областни градове, но сравнението с вота преди четири години показва, че влиянието на партията продължава да намалява. Това показват резултатите от секционните протоколи, които обаче засега не са окончателни.

Преди четири години ГЕРБ имаше осем кмета избрани на първи тур, макар още тогава да бе видна тенденцията за намаляване на влиянието на партията по места.

Сега най-одобряваните представители в местната власт са кметовете на Перник и Ямбол, които се кандидатираха като независими и имат собствени групи в общинските съвети.

Най-силният резултат на първи тур има досегашния кмет на Перник Станислав Владимиров, който получава подкрепата на 79.32% от своите съграждани за втори мандат, показват резултатите при 100% обработени протоколи. Той стана кмет на града с подкрепата на БСП, но после напусна партията след скандал с Корнелия Нинова. Сега той участва във вота като независим кандидат, който бе подкрепен от ГЕРБ.

Кметското движение на Владимиров "Просперитет за Перник" ще бъде първа сила в местния парламент с 24.81% от гласовете. Втора сила е ГЕРБ с 23.98%.

Вторият най-добър резултат е на кмета на Ямбол Валентин Ревански, който печели 79.15% от гласовете на съгражданите си при 100% обработени протоколи. Ревански също се кандидатира като независим и бе подкрепен от ГЕРБ.

Ревански също правилно е оценил значението на собствената група в местния общински съвет, чрез която може да управлява самостоятелно. Неговата "Пряка демокрация" печели абсолютно мнозинство с 52% от гласовете.

Хегемонът на Бургас Димитър Николов (ГЕРБ) продължава да е един от най-силните хора на партията на Бойко Борисов в местната власт, като печели пореден мандат с 60.49% от гласовете. За сметка на това обаче ГЕРБ няма да има мнозинство в общинския съвет в града, защото печели само 35.8% от гласовете, показват резултатите при 100% обработени протоколи на секционните комисии.

Другият голям успех на ГЕРБ е в Монтана, където при 100% обработени протоколи Златко Живков е избран с 62.7%, местната коалиция, която го подкрепя, има 53% от гласовете за общински съвет. В северозападния град на второ място се класира Петър Петров от "Възраждане" (14.7%).

ГЕРБ показва много силен резултат в Търговище, където Дарин Димитров е избран с 69% подкрепа, както и във Враца, където Калин Каменов печели 67% от вота, според данните при 100% обработени протоколи.

Стара Загора е вторият голям български град след Бургас, в който ГЕРБ печели на първи тур с Живко Тодоров, който събира 55.64% от гласовете при 100% обработени протоколи.

В Кърджали при 100% обработени протоколи без никаква изненада печели кандидатът на ДПС Ерол Мюмюн с 60.25%. Преди четири години неговият предшественик Хасан Азис имаше "само"

53.02% на първи тур.

mediapool.bg