Кламер БГ - Новини: Повишение и финансов бонус очакват кадровиците на съдебната власт

Повишение и финансов бонус очакват кадровиците на съдебната власт

България

|
Четв, 23 Ян 2020г. 16:45ч.
Повишение и финансов бонус очакват кадровиците на съдебната власт

Много щедри кариерни и финансови бонуси получиха в четвъртък членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС). Ако съдебният кадровик е бил магистрат на апелативно ниво преди да влезе в съвета, след края на мандата си той ще бъде произведен в съдия или прокурор на върховно ниво без конкурс. Тази промяна в съдебния закон бе приета окончателно в четвъртък в парламента, след като получи подкрепа на ГЕРБ, "Обединени патриоти" и ДПС. Такъв кариерен бонус съществува за съдебните инспектори.

Назначаването на по-високата позиция в системата ще става по избор на самия бивш член на ВСС. Той ще подава молба къде иска да бъде назначен, а съдебният съвет ще гласува без право на преценка.

Парламентът въведе и значителни финансови бонуси за членовете на ВСС и съдебните инспектори. След освобождаването им от длъжност те ще получат парично обезщетение в размер на толкова брутни заплати, колкото прослужени години имат като членове на ВСС и ИВСС. В общия случай това са пет брутни заплати или около 40 000 лева. Дебат в пленарна зала нямаше.

Промените в закона бяха внесени преди членовете на съвета да гласуват кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. В крайна сметка ВСС два пъти одобри Гешев с огромно мнозинство, а след това парламентът гласува бонусите.

Преди приемането на закона Съюзът на съдиите в България за пореден път се обяви срещу въвеждането на специалните привилегии за членовете на ВСС и съдебните инспектори. Най-голямата съдийска организация напомни, че предложеният кариерен бонус е в "ярко противоречие" със заложения в закона конкурсен принцип за растеж в йерархията.

От закона отпадна задължението магистратите да декларират членството си в съсловни организации, но остана изискването да обявяват дали членуват в неформални и тайни общества.

Наред с това Народното събрание напълно развърза ръцете на Висшия съдебен съвет за кадровата политика в системата. Отпадна ограничението за броя на позициите в системата, които могат да бъдат заемани от външни за системата хора. Например, адвокат да поиска да стане съдия. Досегашният режим ограничаваше подобни назначения до 10% от всички. От тук нататък ВСС ще определя как да се разполага със свободните позиции.

От закона отпадна задължението на ВСС да отстранява автоматично магистрат при повдигнато обвинение. Това е недопустимо по международните стандарти, защото дава огромна власт на прокуратурата върху съда и в частност върху неудобни за нея съдии. В закона бе записано, че ВСС може да отстрани обвиняем магистрат, ако главният прокурор направи мотивирано с достатъчно данни искане.

Депутатите очаквано отхвърлиха предложението на "Атака" да се забранят съсловните организации на магистратите и предложението на "Обединени патриоти" за ограничаване на финансирането на тези организации.

mediapool.bg