Кламер БГ - Новини: Голям пожар горя край Драгоманското блато

Голям пожар горя край Драгоманското блато

България

|
Четв, 23 Ян 2020г. 17:46ч.
Голям пожар горя край Драгоманското блато

Голям пожар е горял в Драгоманското блато, който е бил потушен рано тази сутрин, съобщи местният сайт balkanec.bg.

Огнената стихия се е виждала от жителите на Драгоман.

Кметът на Драгоман Андрей Иванов подозира, че пожарът е умишлен и е предизвикан от бракониери.

Той е избухнал около 19 часа в сряда и гасенето му е продължило часове. Обхванал е около една трета от блатото.

Екипи на пожарната и на "Гражданска защита" са участвали в потушаването на пожара. Включили са се и 9 доброволци.Целта е била да се ограничи огънят, за да не се прехвърли през пътя и да тръгне към Чепън планина, защото в блатото има канали и преминаването там е много трудно, пише balkanec.bg. Около 4 часа тази сутрин огънят е потушен.

Сн. МОСВ

Освен растителността пламъците са унищожили и туристически съоръжения, включително кулата, от която се наблюдават птиците, както и мостчетата за разходка, които водят до водните огледала, пише balkanec.bg.

"Интересното е, че паралелно с този пожар е възникнал пожар и в село Драгоил на около 10 км от тук. Те са възникнали по едно и също време", каза пред бТВ Андрей Иванов, кмет на Драгоман.

Той подозира бракониери. "Със сигурност, няма как по това време да се самозапали, а и огънят гореше отвътре", каза Иванов.

Той посочи, че според местните хора в момента в блатото има диви прасета и може би бракониерите са опитали да ги изкарат навън.

Сн. МОСВ

По първоначална информация огънят е засегнал и двете защитени зони от мрежата Натура 2000, които се намират в територията на Драгоманското блато, съобщиха от екоминистерството след посещение на място на министър Емил Димитров.

Изгорели са около 1000 дка. Пожарът се е разпрострял и извън територията на блатото.

"80% от растителността в блатото е изгоряла, нивата на водата са най-ниските в историята на блатото. Предстои да наблюдаваме последствията за биоразнообразието в следващите месеци. Тръстиката ще се възстанови и още през юни ще е отново зелена. Посетителската инфраструктура обаче е унищожена или силно засегната", съобщи във фейсбук страницата си Центърът за опазване на влажните зони "Драгоманско блато". От там започват набиране на средства за възстановяване на посетителската инфраструктура.

mediapool.bg