Кламер БГ - Новини: ГДБОП свали от интернет фалшив клип с президента

ГДБОП свали от интернет фалшив клип с президента

България

|
Съб, 09 Дек 2023г. 14:16ч.
ГДБОП свали от интернет фалшив клип с президента

И президентът Румен Радев стана жертва на фалшив клип Сн.БГНЕС

Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) свали от интернет фалшив видео клип с образа и гласа на президента Румен Радев. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на вътрешните работи (МВР).

По-рано днес от прессекретариата на държавния глава съобщиха, че президентската институция е информирала компетентните органи относно разпространяван в социалните мрежи клип, който злоупотребява с образа и гласа на държавния глава в мнима реклама на "Лукойл" и имитира репортаж на Нова телевизия.

От МВР посочват, че екипът на отдел "Киберсигурност" в ГДБОП ще бъде безкомпромисен към авторите на подобни видеа с фалшиви новини, генерирани с изкуствен интелект.

Благодарение на отличното си сътрудничество с български и чуждестранни социални платформи и доставчици на дигитални услуги, органите на МВР блокират и ще продължават да премахват незаконно, измамно или противоправно съдържание, използвано от киберпрестъпници, се казва още в прессъобщението.

От МВР напомнят, че всеки български гражданин, който е станал жертва на киберпрестъпления, може да сигнализира ГДБОП на имейл report@cybercrime.bg.

През октомври от Министерския съвет предупредиха, че манипулирано видео с лицето и гласа на премиера Николай Денков се разпространява в социалната мрежа "Фейсбук".

Според проучване на "Тренд" от юли 2023 г., около две трети от българите (64%) се чувстват неосведомени по въпросите на киберсигурността.

mediapool.bg