Кламер БГ - Новини: Българите са най-нещастните в ЕС

Българите са най-нещастните в ЕС

България

|
Съб, 09 Дек 2023г. 18:59ч.
Българите са най-нещастните в ЕС

Българите са най-нещастните в ЕС

Българите са най-нещастната нация в Европейския съюз, а Австрия, Полша и Румъния се нареждат в топ 3 на най-щастливите нации. Това показва ново проучване на Европейския съюз, което се провежда всяка година от "Евростат".

Скалата за оценки върви от 0, което е абсолютно неудовлетворение от живота в страната, до 10, което показва, че нещата няма как да са по-добре. Проверява се също и колко оптимистично настроени са хората за бъдещото.

България е единствената страна от 27-те в Европейския съюз, чиито граждани са дали оценка по-малко от 6 върху цялостното си задоволство от живота. Оценката на България е 5.6 за 2022 г.

Германците, които живеят в държавата с най-силна икономика в Евросъюза, също не са доволни от живота в страната си. През 2021 година те са дали оценка от 7.1, а сега оценяват живота си на 6.5.

Проучване на института "Рейнголд" показва, че 20% от населението на Германия се чувстват претоварени и тревожни, а други 9% са обзети от апатия.

Германия също така страда от икономическа стагнация, заедно с безпокойство, свързано с войната в Украйна, както и от безпрецедентен ръст на имиграцията и се управлява от сравнително непопулярно правителство.

Като цяло гражданите на ЕС са били доста доволни от живота си през 2022 г. - средната оценка за удовлетвореност е 7.1.

Австрия заема челно място в класацията за най-щастливите нации с оценка 7.9. След нея се нареждат Полша, Румъния и Финландия с оценка от 7.7.

Румъния и Полша са сред държавите, които традиционно се смятат за по-бедни. Затова изследването посочва, че парите не са най- големият критерий за щастие. Факторите за щастие в двете страни са възраст, образователна степен и семейни отношения.

Всичко това показва колко сложни са зависимостите между субективното усещане за благосъстояние и икономически възможности, отбелязват авторите на проучването.

Изследването показва още, че най-щастливи в ЕС са домакинствата, в които има дете. Най-нещастни са тези, които живеят сами. Това обаче е характерно за Европа, докато изследвания от други континенти показва обратната тенденция.

mediapool.bg