Кламер БГ - Новини: Австрия склонна да пусне България в Шенген, но само по въздух

Австрия склонна да пусне България в Шенген, но само по въздух

България

|
Нед, 10 Дек 2023г. 09:10ч.
Австрия склонна да пусне България в Шенген, но само по въздух

Сухопътният Шенгне все още остава в по-далечно време, сн. GettyImages

Австрийските медии съобщават, че министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер е готов да разхлаби ветото за разширяване на Шенгенското пространство с България и Румъния. В съобщението, публикувано в неделното издание на вестник "Курир" и в електронното издание в събота вечер на вестник "Клайне цайтунг", цитирани от австрийската осведомителна агенция АПА и БТА, се казва, че според сведения, получени от правителствени кръгове, границите могат да бъдат премахнати, поне за въздушния трафик.

Сухопътните граници ще запазят сегашния си статут, като България и Румъния официално няма да бъдат членки на Шенген. Говорител на министъра на вътрешните работи е потвърдил това в отговор на запитване на АПА, съобщава също събота вечер електронното издание на ежедневника „Залцбургер нахрихтен“.

Едно от условията за това ще бъде по-строг граничен контрол, се казва още в сведенията. В понеделник министър Герхард Карнер ще пътува до Словения, за да обсъди на среща с представители на тези държави условията, които трябва да бъдат изпълнени, за да се съгласи Австрия на така наречения "еър Шенген". Консултациите трябва да се проведат във вторник в рамките на "Залцбургския форум" в Бърдо край Кран, малък град, разположен северозападно от словенската столица Любляна.

"Курир" цитира следните условия, предложени от Австрия: трикратно увеличаване на мисията на Фронтекс в България, като средствата за инфраструктурата за защита на границите трябва да бъдат осигурени от Европейската комисия; засилен граничен контрол между България и Румъния и между Унгария и Румъния; изпращане на австрийски съветници по въпроси, свързани с документите, които да работят с екипите на летищата в Букурещ и София; приемане на търсещи убежище, по-специално на афганистанци и сирийци, от Румъния и България.

В събота вечер електронното издание на вестник "Кроне" също съобщи за плана на Карнер. Планът няма да бъде проблематичен от юридическа гледна точка, е заявил пред вестника експертът по европейско право Валтер Обвексер от университета в Инсбрук. Увеличаването на числеността на Фронтекс вече е свършен факт, поемането на търсещите убежище е съвместимо с правото на ЕС - и: "Кодексът на шенгенските граници позволява постепенното премахване на проверките на лица по вътрешните граници. Например по летищата."

Вариантът за влизане на двете държани само във въздушното пространство на Шенген неведнъж е коментиран през

годините на противопоставяне на Австрия и Нидерландия. В Наалото на декември стана ясно, че на този вариант е склонна и Нидерландия. Очакванията са България да получи одобрение от нейния парламент за присъединяването си към Шенген между Коледа и Нова година, дори и влизането й в европейското пространство да е "на две скорости" - на първата фаза с отваряне на въздушните граници на 22 март, а после и на пътните и железопътните.

Румънският премиер Марчел Чолаку реагира във "Фейсбук" на постъпващата от Австрия информация.

"Разчупихме леда! Австрия смекчи позицията си по отношение на Шенгенското пространство и се съгласи да премахне въздушните граници за Румъния. Това означава, че румънците вече няма да трябва да стоят на дълги опашки, когато летят в рамките на ЕС. През последните месеци работихме усилено, за да стигнем до този момент, и съм благодарен на всички, които се бориха за Румъния. Министър Предою (става дума за вътрешния министър на Румъния Каталин Предою, бел.ред.) има мандат да се срещне с австрийския вътрешен министър и да доведе преговорите до успешен край. След години на очакване ще постигнем тази мечта заедно! Румъния заслужава да бъде в Шенген!", написа Чолаку в социалната платформа.

mediapool.bg