Кламер БГ - Новини: Външно министерство осъди опита за дезинформация на Митрофанова

Външно министерство осъди опита за дезинформация на Митрофанова

България

|
Ср, 14 Юни 2023г. 09:05ч.
Външно министерство осъди опита за дезинформация на Митрофанова

Външно министерство осъди опита за дезинформация на Митрофанова

Българското външно министерство осъди като "неприемливи и недопустими опитите за дезинформация, извършени от руския посланик Елеонора Митрофанова на 12 юни"по време на прием в руското посолство.

За тържествения прием българското общество разбра от руската държавна агенция ТАСС, а след това бяха разпространени и снимки на лидера на “Възраждане“ с Митрофанова на фона на руското знаме и портретите на Путин и Лавров. В информацията на руската агенция не се посочват конкретни имена освен това на “Възраждане”.

Конкретният повод за реакцията на българското външно министерство бяха думите на Митрованов: “…официална София уверено се придържа към антируския наратив. Системното въвличане на страната в конфликта в Украйна - било то чрез снабдяване на киевския режим с боеприпаси или например чрез евентуалното изпращане на национален контингент в зоната на военните действия, несъмнено ще има негативни последици за двустранния диалог".

Намеците на Митрофанова за изпращане на български контингент в Украйна са част от огромната дезинформационна кампания в социалните мрежи в дните преди избора на новото българското правителство.

Външно министерство определя като недопустими хипотезите и предположенията, направени в текста на обръщението, публикувано на страницата на посолството на Руската федерация в социалните мрежи.

В позицията си министерството напомня, че България остро осъжда военната агресия и допринася към международните усилия за подкрепа на Украйна, а отговорното поведение е несъвместимо с каквото и да било изкривяване на информацията в общественото пространство.

mediapool.bg