Кламер БГ - Новини: Почина проф. Милан Миланов – доайенът на българската спешна медицина

Почина проф. Милан Миланов – доайенът на българската спешна медицина

България

|
Ср, 14 Юни 2023г. 11:43ч.
Почина проф. Милан Миланов – доайенът на българската спешна медицина

Проф. Милан Миланов

Почина доайенът на българската анестезиология, реанимация и спешна медицина проф. д-р Милан Миланов, съобщиха неговите колеги от “Пирогов“ и Българския лекарски съюз. Лекар със силна обществена позиция, той остава едно от ярките лица на спешната медицина, “Пирогов“ и политическия живот.

През периода 1991 – 1992 г. е заместник-министър на здравеопазването в правителството на Филип Димитров. След демократичните промени е основен участник във възстановяването на Български лекарски съюз, два пъти негов заместник-председател. От 2012 до 2017 г е председател на Столичната колегия на БЛС. Бивш директор на УМБАЛСМ “Пирогов“ и началник на Клиника по интензивно лечение в спешния институт.

Убеден демократ, винаги с открита и активна гражданска позиция, Миланов бе и общински съветник в Столичния общински съвет и негов заместник-председател, удостоен със званието “Почетен гражданин на град София“.

“Напусна ни

изключителен лекар и обществен деец. Човек с широка душа и сърце, който винаги е отстоявал интересите на лекарското съсловие, с ясното убеждение, че са интереси на цялото общество!”, казаха за проф. Миланов от Лекарския съюз.

Проф. Миланов е роден през 1945 г. в гр. София. Завършва медицина през 1973 г. Професионалният му път започва по разпределение като лекар в Бърза помощ и анестезиолог в новосъздадения ОАРИЛ в окръжна болница - гр. Сливен. През 1977 г. започва работа като анестезиолог-раниматор и научен сътрудник в Централна реанимация с Операционен блок на РНПИСМП "Пирогов“, където протича основния му професионален път в продължение на 40 години, заемайки позициите на завеждащ отделение и Началник на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение.Проф. Милан Миланов е директор на НИСМП „Пирогов“ между 1992-1993 г.

Проф. Д-р Милан Миланов е носител на орден “Стара планина“ – I – ва степен за изключително големите му заслуги в областта на здравеопазването, медицинската наука и практика в България.

mediapool.bg