Кламер БГ - Новини: Втори арестуван шеф на КАТ от началото на годината

Втори арестуван шеф на КАТ от началото на годината

България

|
Пон, 23 Юли 2018г. 18:50ч.
Втори арестуван шеф на КАТ от началото на годината

Прокуратурата обяви в понеделник, че заради участие в престъпна група за кражба на луксозни кемпери от Германия е арестуван началникът на КАТ-Габрово Мирослав Стефанов.

Групата е наемала автомобилите в Германия и ги докарвала в България. Тук номерата им били пренабивани, а колите - продавани.

Освен Мирослав Стефанов прокуратурата е арестувала още двама души, издирва се и трети участник в схемата. Акцията е била проведена в петък.

Заместник-главният прокурор Иван Гешев каза, че полицаи от Габрово са опитали да помогнат на Стефанов по време на акцията, но все още не е решено дали срещу тях ще започне разследване.

По данни на държавното обвинение схемата с луксозните коли е действала от началото на 2016 г., когато групата започнала да наема луксозни коли от търговци в Германияи да ги вкарва в България, да пренабива номерата им и да ги продава на нищо неподозиращи клиенти.

В схемата били включени подставени лица. Те били снабдявани с преправени документи, доказващи банкова история в Германия, което е условие за наемане на автомобил. След това колите са обявявани за откраднати в друга страна от ЕС – най-често в Италия.

След пренабиването на номерата се стигало и до първоначалната им регистрация, с която се е занимавал Мирослав Стефанов. Той отговарял за това документите за регистрация да са изрядни. В колата на Стефанов били открити 5000 лева, по които имало пръстови отпечатъци на ръководителя на престъпната група.

До момента са установени 14 наети и невърнати коли. В Германия не подозирали за схемата, преди да бъдат уведомени от българските власти.

"Събрани са данни за незаконна продажба на повече от 14 скъпоструващи МПС – става въпрос за кемпери, които са за над 100 хил. лв.”, каза наблюдаващият прокурор Ангел Кънев, цитиран от „Фокус”, като уточни, че се проверява дали няма и други возила, свързани със схемата.

Останалите участници в групата са от Варна. Те се занимавали с продажбите на колите.

"Хороскопът им не е добър в ОДМВР-Габрово", вкара лаф заместник-главният прокурор Иван Гешев по време на пресконференцията за акцията.

Това е втори арест на регионален шеф на КАТ от началото на годината. В средата на май беше задържан началникът на КАТ-Благоевград Данаил Стоицов по подозрения за участие в корупционна схема. Разследването бе образувано по сигнал на местния журналист Иван Хамбарджийски, който подал сигнал в началото на годината. Шефът на КАТ е заподозрян, че помагал за регистриране на коли срещу подкупи от по 50 до 100 лева.

mediapool.bg