Кламер БГ - Новини: Войници и сержанти ще получат 16% по-високи заплати

Войници и сержанти ще получат 16% по-високи заплати

България

|
Съб, 05 Ян 2019г. 18:53ч.
Войници и сержанти ще получат 16% по-високи заплати

Армейските длъжности, които са по-непривлекателни и тежки, ще получават по-високи доходи през тази година.Това съобщи в събота началникът на отбраната ген. Андрей Боцев. “Най-голямо увеличение на заплатите ще има във войнишкия и сержантския състав, като то достига до 16%“, обясни той в интервю пред радио “Фокус“.

Според него 2018 година за българската армия е значително по-добра от 2017 година заради ръста на заплатите. Той каза, че са взети са мерки да се подобри и социалният пакет за военните, стартирали са проектите за придобиване на нов многофункционален самолет и два модулни патрулни кораба. Очаква се началото на тази година да започне и проектът за придобиване на бойна бронирана машина.

“Нашите военни са се доказали“, каза ген. Боцев и даде за пример 36-ти контингент, който се върна успешно в България след мисия в Афганистан в пълен състав, а 37-ми още е още на място и изпълнява ангажименти към мисията до второ нареждане. По-рано през седмицата военният министър Красимир Каракачанов каза, че ако САЩ се изтегли от Афганистан, то и България няма място там.

На този фон ген. Андрей Боцев каза, че има опити в армията да се посее напрежение.

“В армията няма напрежение, но има хора, които са заинтересовани да има такова“, каза в събота началникът на отбраната ген. Андрей Боцевпред “Фокус“.

“Не случайно между Коледа и Нова година се появи (в Интернет) таблица със заплащането за звание и длъжност, която не отговаря на истината. Имаше и (обявени) промени в различни наредби, които също не отговарят на истината и имаха за цел да се създаде напрежение, че едва ли не в армията заплатите ще се намалят. Следващата седмица ще има заповед на министъра, с която да се обявят новите заплати“, каза ген. Боцев.

Според него споровете за новия боен самолет са политически и са свързани по-скоро с избор на стратегически партньор.

mediapool.bg