Кламер БГ - Новини: В Калофер бе отбелязана 171-ата годишнина от рождението на Христо Ботев

В Калофер бе отбелязана 171-ата годишнина от рождението на Христо Ботев

България

|
Нед, 06 Ян 2019г. 15:26ч.
В Калофер бе отбелязана 171-ата годишнина от рождението на Христо Ботев

С митинг поклонение и поднасяне на "Гирлянд на славата" в Калофер бе отбелязана 171-ата годишнина от рождението на Христо Ботев. Поклонението започна с военен ритуал и поднасяне на цветя пред паметника на Ботев и на майка му Иванка в Национален музей "Христо Ботев".

"171 години от рождението на революционера и гениален поет Христо Ботев отбелязва днес не само родният му Калофер, но и всички българи по света и цяла България. В нейно име той даде най-свидното, своя млад живот, едва на 28 години". С тези думи започна тържественото си слово вицепрезидентът Илияна Йотова, цитирана от БТА.

Във всеки един ден ние трябва да четем заветите му, които повеляват: няма място полуистината, полувярата, полусвободата и слепците с очи. Нямат място лъжеидеалите и лъжегероите. Трябва ни истината и смелостта да застанем пред проблемите, да ги решаваме в полза на народа, който ни е избрал. Това е веруюто, което ни крепи толкова много години и което трябва да предадем на децата. Ботев казваше, че малките хора правят големите дела, ние трябва да живеем със самочувствието, че в нашите жили тече тази кръв и ние стъпваме по тази земя върху, която той падна на колене, остави костите си и записа завинаги името си в историята, посочи Илияна Йотова.

mediapool.bg