Кламер БГ - Новини: Военната прокуратура проверява инцидента с колата на шефа на ВКС

Военната прокуратура проверява инцидента с колата на шефа на ВКС

България

|
Ср, 07 Юни 2017г. 14:34ч.
Военната прокуратура проверява инцидента с колата на шефа на ВКС

Военно-окръжната прокуратура е образувала проверка за инцидента с колата на НСО, в която се вози председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, обяви в сряда главният прокурор Сотир Цацаров.

Преди ден върховният съдия спомена за случая без да дава никакви подробности. Впоследствие източници на Mediapool разкриха, че на 1 юни Панов и шофьорът му от НСО са установили на връщане от Берковица към София, че два от болтовете на задната лява гума на служебния автомобил липсват, а останалите три са развити.

"На първо място президентът ме информира, че след като е разбрал вчера от колегата Панов за инцидента, е разпоредил незабавно проверка в качеството си на, да го нарека така, ръководител или висшестоящ спрямо НСО. Тази проверка е в ход и тя е изключително интензивна. Иначе, прокуратурата не е била уведомена нито от началника на НСО, нито от г-н Панов. На базата на вчерашните му изявления е налице самосезиране на Военно-окръжната прокуратура. Военно-окръжната прокуратура с оглед на това, че НСО е подведомствена на компетентността на военната прокуратура", коментира Цацаров след срещата си президента Румен Радев в сряда.

По думите му военните прокурори ще снемат обяснения лично от началника на службата за охрана Ангел Антонов, от ръководителите на сектори, както и от шофьора на Панов.

"Изземват се данни за автомобила, техническото му състояние, последните технически прегледи и ремонти по тоя автомобил, разбира се, ще бъде назначена и техническа експертиза. Казано по друг начин, под ръководството или по нареждане на президента се извършва съответната проверка в НСО. По мое разпореждане и след сезиране от пресата и изявленията на г-н Панов, дадени вчера очевидно тук, военна прокуратура проверява всичко това. Резултатите ще бъдат публични", декларира Цацаров.

Преди време главният прокурор иронизира призива на Панов съдиите да кажат "не на страха" и да поискат истинска съдебна реформа, запитвайки го през медиите дали се се страхува, докато се вози в кола на НСО. Попитан в сряда дали вече не е преосмислил тогавашната си позиция, главният прокурор отрече.

"Трябва да ти е ясно, че в тази професия място за страхуване няма. Нека не предопределяме резултатите от проверката. Единственото, което ще кажа е – поемам ангажимент и ще разговарям с колегите от военната прокуратура за това всички резултати от нея да бъдат абсолютно публични", добави той.

Цацаров отправи и директна критика към шефа на НСО, за това, че веднага не е подал сигнал за инцидента. Както Mediapool съобщи преди ден, Ангел Антонов е бил уведомен за случая лично от Панов, както и от шофьора му още в същия ден.

"Аз мисля, че НСО е следвало незабавно да ни сезира. Моето мнение е, че НСО и началникът на НСО е следвало незабавно да уведоми компетентните органи. Нещо повече – мисля, че при компетентните органи се включва не само прокуратурата. Аз знам по този въпрос точно толкова, колкото знаете и вие. Освен това автомобилите ни се паркират в Съдебната палата. И моя автомобил е на НСО, и на колегата Колев (председателят на ВС – бел.ред.) е на НСО, те седят паркирани един до друг", каза още Сотир Цацаров.

mediapool.bg