Кламер БГ - Новини: Още сме стабилни: Симеонов - в парламента, началничката на кабинета му - вицепремиер

Още сме стабилни: Симеонов - в парламента, началничката на кабинета му - вицепремиер

България

|
Вт, 20 Ноем 2018г. 20:30ч.
Още сме стабилни: Симеонов - в парламента, началничката на кабинета му - вицепремиер

Премиерът Бойко Борисов предложи началника на кабинета на Валери Симеонов Марияна Николова да го замени като вицепремиер. Рокадата е внесена в Народното събрание и ще се гледа като първа точка на заседанието в сряда.

Това стана след като през целия ден във вторник коалиционните партньори преговаряха в различни формати.

"Всичко изчистихме, всичко е наред, всичко е прекрасно“. С тези думи лидерът на "Атака“ и съпредседател на Обединените патриоти Волен Сидеров напусна съвета на "малката коалиция", който продължи повече от 8 часа.

От накъсаните отговори на партийния лидер стана ясно, че целостта на коалицията Обединени патриоти се запазва, а тя от своя страна ще продължи да подкрепя правителството.

По този начин, три дни, след като вицепремиерът Валери Симеонов подаде оставка, и два дни, след като Сидеров поиска оставката и на другия заместник министър-председател от квотата на ВМРО – Красимир Каракачанов, стабилността победи за пореден път.

Първоначалната идея на ГЕРБ бе позицията на Симеонов да остане празна, защото е била изкуствено създадена, но впоследтсвие той е настоял началничката на кабинета му в МС Марияна Николова да стане вицепремиер.

Нов проблем за стабилността

Симеонов е изразил желание да се върне като депутат в парламента, след като оставката му като вицепремиер бъде гласувана. Именно това му желание се е превърнало в една от основните спорни теми между патриотите във вторник.

Когато бившият вицепремиер стане отново депутат, парламентът ще трябва да напусне една от доверените народни избранички на Волен Сидеров – Миглена Александрова, която влезе в НС на мястото на Симеонов, след като той бе избран за член на кабинета.

Във вторник Сидеров е поискал "да се прецени кой от депутатите на НФСБ в Обединени патриоти да освободи мястото си, така че след него да влезе човек от квотата на "Атака“, тъй като неговите представители били най-малко в парламентарната група“.

Друго несъгласие, изразено от него, било за наследника на Симеонов на поста.

"Изобщо не го интересува кой ще е вицепремиер, не иска да губи човек в парламента и затова плюе по всичко. Така блъфира“, обясниха поведението му пък неговите колеги от ОП.

В крайна сметка обаче в името на стабилността пред медиите Сидеров коментира, че изборът на вицепремиер ще е на министър-председателя Бойко Борисов. "Аз съм един прост депутат“, допълни Сидеров.

Какво следва

При “договорения“ сценарий броят на депутатите от "Атака" ще намалее до 7, докато депутатите от ВМРО ще са 11, а от НФСБ - 9. При това положение политическата тежест на "Атака" ще спадне и управляващата коалиция би могла да мине без нейните гласове. Особено като се има предвид готовността, с която хора на "Воля" и двамата независими депутати (един напуснал левицата и един изгонен от ДПС) помагат на управляващите при важни гласувания.

Друг проблем е събирането на Сидеров и Симеонов заедно в парламента, което се оценява от мнозина като взривоопасна комбинация с непредвидими последици.

От ГЕРБ казаха пред Mediapool, че се надяват поне до Коледа "Сидеров и Симеонов да са кротки".

Коалиционният съвет на ОП бе предшестван от срещ на тримата им лидери с премиера Бойко Борисов във вторник сутринта.

През последните месеци т.нар. малка коалиция е раздирана от скандали. Волен Сидеров първо поиска оставката на Валери Симеонов, с когото отдавна са в обтегнати отношения. Преди дни лидерът на "Атака" поиска и тази на Красимир Каракачанов.

Валери Симеонов подаде оставка след близо месец протести на майките на деца с увреждания заради обидни думи.

Първоначално лидерът на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов отказваше да иска оставката на Симеонов, за да не се "счупи конструкцията" на управлението му. След ескалацията на уличните протести обаче се стигна до оставката на Симеонов.

mediapool.bg