Кламер БГ - Новини: Ще има сделка: Ремонтът на съветските щурмоваци Су 25 ще излезе максимум 100 млн. лева

Ще има сделка: Ремонтът на съветските щурмоваци Су 25 ще излезе максимум 100 млн. лева

България

|
Ср, 21 Ноем 2018г. 13:11ч.
Ще има сделка: Ремонтът на съветските щурмоваци Су 25 ще излезе максимум 100 млн. лева

Военното министерство върви към сделка с беларуската компания "558-ми авиоремонтен завод за ремонта на съветските щурмоваци Су-25, които все още са на въоръжение в българската военна авиация. В началото на ноември военният министър Красимир Каракачанов върна поръчката за нови преговори, но отново я е одобрил.

Сега МО ще заложи в договора изрично условие, че сделката не може да надвиши 100 млн. лева с ДДС и трябва да важи както за цялостен ремонт на машините, така и за ремонт на отделни техни части.

Поръчката предизвика сериозен скандал и стана повод БСП да обвини МО в "поредния грабеж". Тя привлече вниманието след като в нея бе заложена прогнозна цена до 41 млн. евро без ДДС, а единствената допусната компания подаде оферта за около 310 млн. лева.

От военното министерство обаче посочват, че разминаването в офертата не е основание за отстраняване на компанията.

Процедурата предвижда с беларуския завод да бъде сключено рамково спорамуние, а след това конкретни договори за ремонт в зависимост от нуждите и финансовите възможности на министерството.

Военното министерство обяви амбиция да ремонтира всичките 14 машини, но предвид разминаването в цената не е ясно колко от тях ще литнат отново.

До поръчката бе допуснат само един кандидат, след като другата поканена компания Обединена авиостроителна корпорация – Русия не подаде оферта.

От БСП обвиниха Каракачанов, че сделката е нагласена, а той ги заподозря, че играят за руската компания.

Около ремонта тече и друг скандал. Национализираният завод "Авионамс" твърди, че има ресурс да се справи с поръчката или поне с част от нея, но военното министерство е на противното мнение.

Каракачанов вече сключи договор и с руската корпорация РСК МиГ за ремонта на старите изтребители МиГ 29, чиято цена през годините ще достигне до 81 млн. лева.

В същото време проектът за купуване на нов тип изтребители на стойност 1.8 млрд. лева вече е на финалната права.

Въпреки напредналата работа по конкурса все още има скептици дали България ще успее да придобие най-накрая съвместими с НАТО изтребители или парите отново ще изтекат към съветските машини.

mediapool.bg