Кламер БГ - Новини: Валери Симеонов иска месец повече за строежи по морето

Валери Симеонов иска месец повече за строежи по морето

България

|
Пон, 04 Май 2020г. 15:31ч.
Валери Симеонов иска месец повече за строежи по морето

Зам.-председателят на Народното събрание Валери Симеонов иска тази година срока за строителство по морето да бъде удължен с месец. Той и депутати от партията му НФСБ са внесли предложението в деловодството на парламента.

Идеята на НФСБ е забраната за извършването на строителни и монтажни работи в националните курорти по морето тази година да е от 15 юни до 1 октомври, а не както е предвидено в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие – от 15 май до 1 октомври.

"Съществуващата забрана е въведена с цел осигуряване на спокойствие на почиващите туристи в националните курорти и предлагане на качествен туристически продукт. В условията на пандемията става ясно, че туристическият сезон тази година ще започне най-рано на 1 юли и в тази връзка няма пречка забраната за извършване на строителни и монтажни работи тази година да влезе в сила на 15 юни", пишат Симеонов и депутатите му в мотивите на законопроекта.

Те добавят, че пандемията се отразява "крайно негативно на икономическото развитие на страната" и затова предлагат да бъде подпомогнат строителния бранш с удължаването на срока.

Любопитно е, че промените не са внесени в закона за Черноморското крайбрежие, а в този за извънредното положение, който обаче ще спре да действа на 13 май. В същото време юристи към Министерския съвет подготвят пакет от законодателни промени, които да позволят и след края на извънредното положение да продължат да действат вече въведените икономически, здрави и социални мерки срещу разпространението на коронавируса.

Междувременно ВМРО обяви, че ще предложи държавна субсидия за чартърите, ДДС от 5 процента в сектор "Туризъм" и улеснен режим за издаване на виза на чужденците за почивка в България.

От партията съобщават, че предложенията са част от пакет на

вицепремиера Красимир Каракачанов за подпомагане на най-засегнатите сектори от българската икономика. Пълният пакет ще бъде представен на коалиционните ни партньори на политическия съвет, който ще се състои във вторник.

В Закона за данък върху добавената стойност от ВМРО предлагат да бъде въведена намалена ставка от 9 процента и за предоставяните ресторантьорски и кетъринг услуги, освен за настаняване в хотели и други подобни заведения. Предлага се намалената ставка, приложима и за ресторантьорските и кетъринг услуги, първоначално за период от две години - до 31 декември 2021 г., да бъде в размер на 5 на сто с цел още по-бързо възстановяване на бранша и ограничаване на последиците от кризата заради Covid-19.

Партията предлага още туроператорите, които извършват чартърни полети до България, да получават държавна субсидия в размер на 6 000 евро за всеки полет в срок от две години от отмяна на извънредното положение.

Те искат и улеснен режим за издаване на виза за краткосрочно пребиваване с валидност и разрешен срок за пребиваване до 30 дни. Такава да може да бъде издадена на чужденец, когато целта на пътуването е ползване на туристическа услуга на територията на България.

mediapool.bg