Кламер БГ - Новини: Официално: Щабът се завръща, но брифингите ще са веднъж седмично

Официално: Щабът се завръща, но брифингите ще са веднъж седмично

България

|
Пон, 04 Май 2020г. 17:35ч.
Официално: Щабът се завръща, но брифингите ще са веднъж седмично

Сутрешните префини на националния оперативен щаб за борба с корона вируса се завръщат. Те обаче няма да бъдат всеки ден, а веднъж седмично - всеки четвъртък от 08.00 часа.

Решението бе обявено официално от пресцентъра на Министерския съвет.

До това се стигна, след като в събота традиционният брифинг на председателя на щаба ген. Венцислав Мутафчийски не се появи в залата за пресконференции. Вместо него пред журналистите излезе шефката на правителствената пресслужба Севделина Арнаудова. Тя обяви, че с решение на премиера Бойко Борисов, отсега нататък щабът прекратява всекидневните си префини в досегашния им вид информация и нови данни за развитието на Covid-19 под формата на съобщения ще дава секретарят на щаба доц. Димо Димов.

Липсата на Мутафчийски предизвика спекулации, че щабът е разформирован. Затова на следвания ден, докато Димов съобщаваше новата информация, в залата влязоха Борисов и Мутафчийски, който за пръв път беше без униформа. Причината - премиерът решил да отговори на "тулупите", които "спят до обед и после му задавали въпроси", както самият той поясни:

"Понеже има едни безделници, дето няма какво да правят и само си пишат и ме провокират и аз им се връзвам…". Борисов добави, че щабът продължава да работи и анонсира, че заради реакцията префини на Мутафчийски ще има, но само веднъж седмично.

В понеделник бе определи и деня, в който ще става това. Решението за провеждане на ежеседмични пресконференции е съвместно на министър-председателя и на щаба, като е взето предвид желанието на медиите да получават отговори на въпросите им в реално време лично от председателя и членовете на щаба, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.

"Същевременно актуалната информация за страната и света ще продължи да бъде представяна под формата на съобщение всяка сутрин от доцент Димо Димов, секретар на щаба", пише още в прессъобщението. 

mediapool.bg