Кламер БГ - Новини: Все още няма потвърден случай на коронавирус у нас (Видео)

Все още няма потвърден случай на коронавирус у нас (Видео)

България

|
Пет, 28 Фев 2020г. 19:10ч.
Все още няма потвърден случай на коронавирус у нас (Видео)

Всички проби, изследвани за короновирус у нас в петък, са отрицателни, съобщиха от щаба срещу разпространението на болестта. Във Военномедицинска академия (ВМА) са изследвани 47 проби, а в Националната референтна лаборатория към Националния център по заразни и паразитни болести - 15 проби. Всички резултати са отрицателни.

Контролните изследвания, извършени при междулабораторен обмен на общо 6 отрицателни проби, потвърждават, че на този етап у нас няма потвърден случай на коронавируса.

По-рано следобед шефът на Военномедицинска академия (ВМА) ген. Венцислав Мутафчийски съобщи, че всички хора, които са проявили някакви грипоподобни симптоми са приети в болница за карантинно наблюдение. "Във ВМА са трима души за днес, всичките са български граждани, които са свързани с пътувания в Италия", каза той.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев съобщи, че в лабораторията на ВМА са изследвани 47 проби, а в Националната референтна лаборатория са постъпили 15 проби от Варна, Русе, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Шумен.

Всички те в последствие се оказаха отрицателни.

В петък сутринта беше съобщено за още 19 отрицателни проби във ВМА и 21 в Националната референтна лаборатория.

Д-р Гергана Николова от Българския лекарски съюз (БЛС) разясни какъв е пътят на пациента: "Преминалите през граничните пунктове ще обявяват свите имена, ЕГН, личен лекар, за да имаме информация за това, че този пациент е преминал през граничния пункт и е бил в такава държава. Намирайки се под домашна карантина, той непрекъснато поддържа връзка с нас. В момента, в който при него се появят някакви симптоми, той не трябва да хуква панически към поликлиниката, болницата или аптеката, а да се обади на личния си лекар. След това ние задвижваме процедурата. Обаждаме се в центровете, осигуряваме специализиран транспорт и медицински специалисти, за които са осигурени всички необходими предпазни средства. Пациентът се извозва до лечебното заведение и се настанява за изследване, карантина и евентуално лечение".

Симптомите са повишена температура, суха кашлица, болка в гърлото, силна отпадналост, възможно е да има и хрема. Терапията е основно патогенетична - вливане на глюкозни разтвори, витаминни препарати и симптоматично лечение. Ако настъпи усложнение, се преминава към интензивно лечение. Като цяло лечението е подобно на това при другите вирусни заболявания, на заболяванията на долните дихателни пътища, нищо по-специфично няма, поясни от своя страна полк. доц. Георги Попов, началник на Катедрата по инфекциозни болести на ВМА.

В България има поставени под наблюдение болни, но това е заради очакваната втора вълна от грип B, обясни главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Според него ще има по-малко заболели, но на места може да се наложи затваряне на училища.

С отбора на "Лудогорец", който в четвъртък вечерта игра с Интер в Милано, е бил изпратен епидемиолог, който да наблюдава дали се спазват всички инструкции, каза още Мутафчийски. Той допълни, че от клуба са спазили препоръките и са съкратили престоя си само до една нощувка. Според шефа на ВМА при целия си престой те са носили предпазни средства "от висок клас", осигурени от клуба, персоналът в хотела също е бил оборудван.

"Футболистите не са напускали стаите си извън тренировките и провеждането на срещата. Милано са го видели само през прозорците на автобуса. Пристигнаха в добро самочувствие и здраве. Взети са им проби по изискване на собственика и изпълнителния директор. Те осигуриха закупуването на пробите. След два дни ще бъдат тествани отново", обясни Мутафчийски.

mediapool.bg