Кламер БГ - Новини: Турция пусна мигранти към границата с ЕС, но Ердоган успокоил Борисов

Турция пусна мигранти към границата с ЕС, но Ердоган успокоил Борисов

България

|
Пет, 28 Фев 2020г. 19:26ч.
Турция пусна мигранти към границата с ЕС, но Ердоган успокоил Борисов

Правителството изпрати в петък армията, жандармерията и граничната полиция по границата с Турция в очакване на мигрантска вълна, след като Анкара обяви, че повече няма да спира мигрантите към Европа.

Турски медии съобщиха в петък, че към България и Гърция са се насочили стотици мигранти, а вицепремиерът по сигурността Красимир Каракачанов заяви, че гранична полиция не е допуснала да преминат турската граница две групи, по около 30 човека всяка.

Анкара обяви, че няма да спира мигрантите към Европа, след като подкрепяните от Москва войски на сирийския президент Башар Асад убиха 33 турски войници в провинция Идлиб.

В късния следобед Борисов обсъди с турския президент Реджеп Ердоган обстановката в Сирия и ситуацията с мигрантите.

"В хода на разговора е изяснено, че към момента няма пряка заплаха за България", съобщиха от правителствената пресслужба.

Борисов е заявил, че в тази ситуация нито Турция, нито друга държава, не трябва да бъде оставена да се справя самостоятелно и трябва да се окаже подкрепа.

Двамата са се договорили да се срещнат в понеделник.

"Представете си да почнат да влизат стотици хиляди мигранти"

По-рано Борисов обяви, че в района на Одрин вече има струпване на мигранти, а турските граничари са вдигнали постовете си.

"Притеснителното е, че турските граничари се дръпнаха, постовете, които имаха досега, да се надяваме и след разговора, че са ги извели по-навътре в страната, там да ги спират. Към момента има реална заплаха", каза премиерът.

"Събитията, които се случват там, когато се бият с ракети, хората бягат разбираемо е, паниката е огромна, а пък едновременно с това, когато ние налагаме такива тежки процедури за влизане и излизане от страната заради коронавируса, си представете да почнат да влизат стотици хиляди мигранти. И затова не можем да си го позволим. И дипломацията, но и аз самият в момента действам по тоя начин", посочи той.

"Заявявам категоричната си решимост армията да окаже пълно съдействие и да предприеме всички необходими мерки за опазване на държавната граница, като не допусне нито един нелегален имигрант на територията на България. За тази цел Българската армия има готовност да се включи със състав до 1000 души и до 140 единици техника", каза Каракачанов, цитиран от пресцентъра на МО.

Борисов говори с Ердоган, засега нямало пряка заплаха за България

В телефонния разговор с Ердоган българският премиер го уверил, че страната ни високо оценява приноса на Турция по въпросите с миграцията и проявяваме разбиране към огромните трудности, които нашата съседка изпитва от години. Премиерът бил категоричен, че в тази ситуация нито Турция, нито която и друга държава не би следвало да бъде оставена да се справя самостоятелно и трябва да се окаже подкрепа. Изразил и увереност, че "България и Турция ще продължат и занапред да работят заедно в интерес на справянето с кризата в Сирия и на спирането на мигрантския поток и натиска".

Борисов определил като ключово прилагането на споразумението ЕС – Турция за възпиране на мигрантите. Пресслужбата на МС съобщи още, че премиерът ще да информира председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и лидерите от ЕС за разговора с президента Ердоган и ще апелира ЕС още по-сериозно да се заеме с решаването на кризата по дипломатически път.

Стотици мигранти са се отправили към България и Гърция

По-рано турски медии съобщиха, че около 300 мигранти, включително жени и деца, са се насочили към границата между България и Гърция в провинция Одрин около полунощ.

Сред тях са сирийци, иранци, иракчани, пакистанци и мароканци.

Мигранти са се събрали и на западното турско крайбрежие в провинция Чанаккале, като имат за цел да достигнат о-в Лесбос с лодка.

През последните месеци турският президент Реджеп Ердоган неколкократно е заплашвал да отвори границите за мигранти към Европа.

Турската телевизия НТВ показа кадри на вървящи през полето хора с раници и съобщи, че бежанците се опитали да преминат в България през "Капитан Андреево-Капъкуле", но не са били пуснати в страната, отбелязва Ройтерс.

Турските гранични полицаи "изчезнаха"

Гръцки гранични полицаи на североизточната граница с Турция са използвали сълзотворен газ, за да разпръснат група от 500 бежанци и мигранти, опитващи се да влязат в страната и ЕС, след като Турция вдигна контрола върху мигрантския поток, съобщи гръцкият в. "Екатимерини".

Турските гранични полицаи "са изчезнали от сутринта", каза кметът на гръцкото гранично градче Орестиада Василис Мавридис.

Турски медии показаха десетки хора, включително жени и деца, които се качват на гумена лодка на егейския бряг, за да стигнат до гръцкия о. Лесбос.

"Чухме за решението (на турските власти) по телевизията", каза 16-годишният афганистанец Сахин Небизаде. Той и други мигранти са пътували с таксита по магистралата към Одрин. Момчето казва, че живее в Истанбул, но иска да отиде в Одрин и оттам – в Гърция.

ЕК е готова да подпомогне България

Европейската комисия изрази готовност да помогне, ако България поиска допълнителна подкрепа за опазването на границите. Говорител на ЕК отбеляза, че в момента в нашата страна са около 70 граничари от Фронтекс.

От 2015 г. насам сме осигурили на България над 300 милиона евро от фондовете за миграция и охрана на границите, добави говорителят. България спокойно може да поиска допълнителна помощ, посочи той.

По неговите думи най-вероятно помощта, която може да се осигури на нашата страна, е финансова или с изпращането на още европейски граничари.

Знаем за твърденията, че мигранти се движат от Турция към границата с ЕС, но имаме нужда от собствени данни, посочи говорителят, цитиран от БТА.

Той добави, че споразумението ЕС-Турция за миграцията продължава да действа. Очакваме Турция да продължи да изпълнява задълженията си по споразумението, заяви говорителят.

Засега няма официално съобщение от турската страна за промяна на политиката по отношение на бежанците и мигрантите.

България разчита на Анкара

Ако бъде изпълнена заплахата за отваряне на път за бежанците към Европа, Турция ще се отметне от обещанието, дадено на ЕС през 2016 г. Европейският съюз предостави милиарди евро, в замяна на това Анкара да спира потока от мигранти към Европа.

България разчита на Анкара да спира мигрантската вълна и засега турските власти не я допускат към нашите граници. София от своя страна редовно защитава протурски позиции на европейско ниво и се въздържа да коментира проблемите с човешките права в Турция.

Близо милион цивилни бяха разселени в граничещата с Турция сирийска провинция Идлиб от декември насам заради подкрепяната от Русия офанзива на сирийските правителствени сили, които искат да отвоюват тази територия от подкрепяните от Турция сирийски бунтовници.

В Турция има около 3.7 милиона сирийски бежанци.

Бежанските центрове на МВР и Държавната агенция за бежанците в момента са празни и държавата може да поеме мигрантска вълна в определени граници.

mediapool.bg