Кламер БГ - Новини: Българските кандидати за европрокурор вече са осем

Българските кандидати за европрокурор вече са осем

България

|
Вт, 12 Фев 2019г. 17:43ч.
Българските кандидати за европрокурор вече са осем

Осем кандидати са били допуснати до изслушване в процедурата по избор на европейски прокурор от България, което ще се проведе в понеделник. Това става ясно от съобщение на министерство на правосъдието.

Бившият зам.-градски прокурор на София Божидар Джамбазов е сред кандидатите, става ясно от съобщението. Той бе заместник на Николай Кокинов, подал оставка от поста, след като през 2013 г. бяха пуснати записи от къщата на премиера Бойко Борисов в Банкя. В разговора участваха министър-председателят, Кокинов и някогашният земеделски министър Мирослав Найденов.

Джамбазов бе наблюдаващ прокурор по делото срещу бившия военен министър Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и някогашния главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов. Те бяха обвинени, че са се опитали да подкупят бившия следовател Петьо Петров. Цонев, Сантиров и Попов бяха оправдани на три инстанции и впоследствие всички осъдиха държавата. Цонев получи обезщетение заради бруталния си арест, по време на който друг заместник на Кокинов, Роман Василев, го нарече "асболютен престъпник", и накара полицаите да го сложат на колене.

Следователят Бойко Атанасов също е сред претендентите в процедурата. Той е отявлен противник на главния прокурор Сотир Цацаров. Преди години заяви, че в Столичната следствена служба, където работи, има "шпиц-команда" от следователи, която изпълнява поръчки. Атанасов многократно е бил кандидат за различни шефски постове в системата, досега винаги неуспешно.

Сред желаещите да заемат поста са още трима прокурори от Софийската градска прокуратура – Елка Ваклинова, Десислава Пиронева и Светлана Колева-Шопова. До изслушване е допусната и съдията в административния съд в София Теодора Георгиева, както и следователката от Пловдив Дария Христова. Кандидат е и прокурорът от върховната касационна прокуратура Сава Петров.

mediapool.bg