Кламер БГ - Новини: Разкол в сдружението на общините заради парите от бюджетния излишък

Разкол в сдружението на общините заради парите от бюджетния излишък

България

|
Вт, 12 Фев 2019г. 17:53ч.
Разкол в сдружението на общините заради парите от бюджетния излишък

Кметовете на БСП напуснаха Управителния съвет на Националното сдружение на общините (НСОРБ) заради целенасочена политика на правителството на ГЕРБ да разпределя пари от бюджета според партийната принадлежност на кметовете, а не по ясно регламентирани критерии. Те отказаха да участват в общото събрание на сдружението във вторник и призоваха всички делегати на левицата да се оттеглят с тях.

Подобен бойкот се случва за първи път в историята на сдружението от страна на кметовете на БСП. Това е първи мандат, в който социалистите нямат превес в ръководството на Националното сдружение на общините от създаването му през 1995 г. В края на 90-те години кметове от СДС напуснаха сдружението и основаха алтернативно, което не успя обаче да се наложи. Причината за разкола тогава отново беше разпределянето на парите.

Решението е било взето след среща на "Позитано“ 20 между ръководството на левицата, кметове, председатели на общински съвети и делегати в сдружението, съобщиха от пресцентъра на БСП. Това става месеци преди местните избори, които ще се проведат през есента.

Във вторник по време на самото общо събрание оттеглянето на кметовете социалисти беше предложено от управника на Гоце Делчев Владимир Москов.

От 23 членове на управителния съвет петима са от БСП. Те още през декември заплашиха, че ще напуснат, ако въпросът с разпределението на парите не се реши.

Кметовете от БСП недоволстват, че са ощетени

Кметовете от БСП смятат, че правителството умишлено ощетява техните общини. От партията посочват, че има "дългогодишна и целенасочена политика на правителството на Бойко Борисов за разделение на кметовете според политическата им принадлежност, с което се наказват жителите на общини, управлявани от БСП“, се казва с съобщението на БСП.

Според социалистите от отпуснатите от бюджетния излишък в края на миналата година допълнителни 146 млн. лв. за местната власт, 98 млн. лв. са отишли в общини на ГЕРБ, 25 млн. - на ДПС, 17 млн. лв. на други общини и едва 4 млн. лв. на общини, управлявани от БСП.

Ръководството не вижда "драма“, ГЕРБ заподозря "партийна поръчка“

Представителите на ГЕРБ на общото събрание заподозряха, че решението на колегите им социалисти "не е взето в залата, а някъде другаде“, както се разбира и от прессъобщението на БСП.

Според председателя на сдружението и кмет на Велико Търново Даниел Панов (ГЕРБ) обвиненията са неоснователни и "няма драма с постановленията на Министерски съвет“.

Той обясни, че раздадените пари с постановления са според населението в общините. "Тези 130 общини, които колегите от БСП казват, че са на ГЕРБ, живеят 5.2 млн. жители. А в общините, в които те са кметове, са 560 хил. жители", каза той.

Според Панов има политически натиск върху кметовете от БСП, защото не можело те да получават пари и "в същото време да подкрепят тази декларация".

"Съветвам колегите от другите партии да не се подвеждат“, каза зам.-председателят на ГЕРБ и кмет на Бургас Димитър Николов по време на събранието.

mediapool.bg